Izpoved

Tako je končala najbolj iskana ženska v Franciji, ki se je pridružila Islamski državi

J.P.
7. 3. 2019, 07.47
Posodobljeno: 7. 3. 2019, 07.53
Deli članek:

Džihadistična nevesta, najbolj iskana ženska v Franciji, naj bi umrla v zračnem napadu.

Profimedia
Dorothee Maquere je pobegnila iz Baghouza.

Hayat Boumeddiene, katere mož Amedy Coulibaly je januarja 2015 v supermarketu v Parizu pokončal štiri talce in policistko, naj bi prejšnji teden umrla v mestu Baghouz na vzhodu Sirije – zadnji utrdbi Islamske države. Boumeddiene, ki je veljala za sostorilko, je – domnevno noseča – pobegnila v Sirijo, preden bi prišla v roke francoskih policistov.

Profimedia
Ima še pet otrok. Najmlajši, sin, je star le dva tedna.

Hayat Boumeddiene naj bi se v Siriji še enkrat poročila, a menda ni imela otrok. Macquerejeva je dejala tudi, da naj ne bi vedela za moževe načrte.

Zračni napad

Da je umrla v zračnem napadu, je med zaslišanjem razkrila še ena francoska džihadistična nevesta Dorothee Macquere, žena zloglasnega džihadista Jean-Michela Claina. Tudi ta je pred dnevi preminil, potem ko je bil 20. februarja hudo ranjen v zračnem napadu, v katerem je umrl njegov brat Fabien.

Noče nazaj v Francijo

Macquerejeva je bila med več kot 10.000 evakuiranimi iz obleganega Baghouza. Situacijo je primerjala z grozljivko. Ljudje, ki sicer živijo v šotorih in podzemnih predorih, se morajo tiščati k tlom, da ne bi nastradali v navzkrižnem ognju, je dejala. Njena sedemletna hčerka je bila ubita, druga hčerka pa ranjena, ko je pred dvema tednoma odjeknila eksplozija. Dva sinova je izgubila v obstreljevanju sirske vlade. Vseeno se 38-letnica noče vrniti v Francijo, ki je del koalicije pod vodstvom Združenih držav Amerike, ki se bori proti Islamski državi. "Hočem, da me Francija pusti pri miru. Ubili so mi moža, otroke … Ničesar nočem od njih. Dovolj slabega so že naredili. Hočem, da me pustijo z otroki," je dejala. Ima še pet otrok.

Če so njene trditve resnične, lahko v Franciji zaprejo poglavje o francoskih skrajnežih, povezanih s terorističnimi napadi, ki so državo pretresali v zadnjih letih.