Svet

Trumpov svetovalec bankam zagrozil s sankcijami

S.R./STA
6. 3. 2019, 20.41
Posodobljeno: 6. 3. 2019, 20.47
Deli članek:

ZDA zaradi Venezuele s sankcijami grozijo tudi bankam.

Reuters
Trump je preklical tudi Obamov ukaz o preštevanju pobitih civilistov.

Svetovalec za nacionalno varnost ZDA John Bolton je bankam, ki poslujejo z vlado venezuelskega predsednika Nicolasa Madura, zagrozil s sankcijami in ponovil, da ZDA Madura več ne priznavajo, ampak priznavajo začasnega predsednika Juana Guaidoja

"ZDA opozarjajo tuje finančne ustanove, da se bodo soočile s sankcijami, če bodo opravljale nezakonite transakcije v korist Nicolasa Madura in njegove skorumpirane mreže. ZDA Maduru ne bodo dovolile, da krade premoženje venezuelskega ljudstva," je dejal Bolton. 

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet je medtem v Ženevi kritizirala kršitve človekovih in političnih pravic v Venezueli s strani Madurove vlade, obenem pa je dejala tudi, da sankcije povečujejo krizo v državi.

Trump preklical tudi ukaz o preštevanju pobitih civilistov

Ameriški predsednik Donald Trump je preklical izvršni ukaz predsednika Baracka Obame iz leta 2016 o tem, da morajo ameriške vladne agencije enkrat na leto poročati o številu pobitih civilistov med vojno proti terorizmu. 

Obama je ukazal, da morajo vladne agencije 1. maja vsako leto javno poročati o številu napadov na teroristične tarče zunaj območij spopadov in podati oceno, koliko je bilo mrtvih teroristov in civilistov. Trumpova vlada lani ni objavila številk in je sporočila, da je zadeva pod revizijo. Obstaja sicer tudi zakon, ki vladi nalaga, da o tem poroča kongresu, kar je običajno zaupne narave. 

Obamo so kritizirali, ker je v času njegove vlade število napadov z brezpilotnimi letali naraščalo skupaj s številom civilnih žrtev. Leta 2016 so brezpilotna letala pobila 2000 ljudi, od tega po ameriški statistiki med 64 do 116 civilisti.