Evropska ljudska stranka

V SDS in SLS podpirajo Orbana, NSi za zamrznitev članstva

B.K./STA
5. 3. 2019, 15.10
Posodobljeno: 5. 3. 2019, 15.11
Deli članek:

Slovenske stranke, ki so članice Evropske ljudske stranke (EPP), imajo različna stališča glede morebitne izključitve madžarskega Fidesza iz desnosredinske politične družine.

STA
Madžarski premier Viktor Orban v družbi prvaka SDS Janeza Janše.

V SDS izključitvi Fidesza iz EPP nasprotujejo, češ da bi oslabila EPP. Tudi v SLS menijo, da to ne bi bilo pravo sporočilo pred evropskimi volitvami. NSi pa bo predlagala zamrznitev članstva.

Skupščina EPP bo o izključitvi Fidesza po napovedih razpravljala na svojem srečanju 20. marca. Po navedbah virov v EPP bosta na mizi dve možnosti - izključitev Fidesza ali zamrznitev članstva. Odločitev mora biti sprejeta z absolutno večino prisotnih.

"SDS nasprotuje vsem predlogom, ki slabijo moč EPP. Fidesz kritizirajo predvsem tiste stranke, ki v svojih državah niso uspešne na volitvah, vzroke za poraz pa iščejo na napačnem koncu," so v odgovoru na vprašanje STA zapisali v največji opozicijski stranki. Dodali so, da "ima pri nasprotovanju uničevalni migrantski politiki prav Fidesz in ne njegovi kritiki".

Da so odločno proti izključitvi stranke madžarskega premierja Viktorja Orbana iz EPP, so za STA izpostavili tudi v zunajparlamentarni SLS. Ob tem so vse akterje pozvali k pogovoru in dialogu. Dodali so, da verjamejo, da so pred skrajno odločitvijo o izključitvi še možni umiritev strasti, pogovor in konsenz znotraj EPP. "V SLS ocenjujemo, da postopek izključevanja vsekakor ni v korist politične družine EPP in ni pravo sporočilo pred evropskimi volitvami," so še poudarili.

Predsednik NSi Matej Tonin pa je v izjavi za medije v Ljubljani poudaril, da se morata Orban in Fidesz odločiti, ali želita biti del EPP ali ne. "Če želijo biti del največje evropske politične družine, je jasno, da je v njej nesprejemljivo, da svojo politično kampanjo gradiš na netočnih dejstvih oz. z napadi na svoje kolege znotraj te politične skupine," je dejal.

Zato bo NSi po njegovih besedah 20. marca predlagala, da se Fideszu zamrzne članstvo v EPP, dokler se ne ugotovi, ali Orban in Fidesz nameravata prenehati z neutemeljenimi napadi ali se želita vrniti nazaj "na pota politične družine". Če to nameravata, še vedno vidimo možnosti, da ostanejo v EPP, če bodo nadaljevali aktivnosti in se na takšen način še oddaljevali, potem EPP ne bo imela druge možnosti kot izključitve, meni Tonin.

Povedal je še, da je danes o tem po telefonu govoril s predsednikom EPP Josephom Daulom. Ta mu je povedal, da je prihodnost Fidesza v EPP odvisna od razpleta glasovanja 20. marca. Strinjala sta se, da je usoda madžarske stranke odvisna predvsem od njenega nadaljnjega ravnanja.

Madžarski premier je svoje partnerske stranke nazadnje razburil z medijsko kampanjo proti ameriškemu milijarderju Georgeu Sorosu in predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju (EPP), ker da podpirata nezakonite migracije. Evropska komisija je kampanjo ostro obsodila.

Izključitev Fidesza je uradno zahtevalo 12 strank iz devetih držav, ki so članice te desnosredinske evropske stranke, kar je zadostna podpora za izključitev kake stranke. Za sprožitev postopka izključitve iz EPP mora to uradno zahtevati sedem strank članic iz petih različnih držav.

EPP ima v Evropskem parlamentu največjo politično skupino z 217 od skupno 751 poslancev. V tej evropski stranki so glavne desnosredinske stranke, tudi krščansko demokratska unija (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel ter francoski Republikanci. Iz Slovenije so članice EPP SDS, NSi in SLS, ki imajo v politični skupini v Evropskem parlamentu skupno pet poslancev.