pogajanja

ZDA upajo na nadaljevanje dialoga s Severno Korejo

B.K./STA
5. 3. 2019, 10.15
Deli članek:

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v ponedeljek izrazil upanje, da bodo ZDA lahko v prihodnjih tednih s Severno Korejo obnovile dialog, potem ko se je vrh ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Džong Una v Vietnamu minuli teden končal brez dogovora.

Profimedia
Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je s severnokorejskim voditeljem razvil dober odnos.

Pompeo je izpostavil, da kljub velikemu delu, ki so ga vložili na ameriškem zunanjem in obrambnem ministrstvu ter ministrstvu za energetiko v minulih tednih za "resnično velik dogovor", slednjega voditelja v Hanoju nista dosegla.

Zato upa - čeprav še ni nobenega dogovora - da bodo glede tega s Pjongjangom lahko nadaljevali delo in da bo v prihodnjih tednih v Pjongjang lahko poslal ekipo, da bi opredelili vprašanja v skupnem interesu, so sporočili iz State Departmenta.

Kim in Trump sta svoj drugi vrh končala brez skupne izjave, čeprav jo je Bela hiša napovedala. Trump je kot glavni kamen spotike izpostavil zahtevo Pjongjanga po odpravi vseh ameriških gospodarskih sankcij v zameno za delno denuklearizacijo. Pjongjang je to zanikal in dejal, da je želel delno odpravo sankcij. Strani sta kljub temu izrazili pripravljenost na nadaljevanje pogovorov.

Trump pa je v ponedeljek zanikal, da bi obstajala kakršnakoli povezava z njunim vrhom in sobotno odločitvijo ZDA, da z Južno Korejo prenehajo izvajati dve največji redni skupni vojaški vaji, ki sta bili vir napetosti s Pjongjangom.

Tvitnil je, da s Kimom nista nikoli govorila o vojaških vajah ter da se je za njihovo končanje odločil že pred časom, ker ZDA veliko preveč stanejo in jim zanje ne povrnejo denarja.

Iz Severne Koreje so medtem danes sporočili, da se je Kim po vrhu in uradnem obisku v Vietnamu danes vrnil v domovino. Na več kot 4000 kilometrov dolgo pot se je Kim z vlakom odpravil 23. februarja.