Nihče je noče

VIDEO: Soprog najbolj slavne džihadistične najstnice želi, da jo sprejme njegova domovina

S.R.
3. 3. 2019, 08.58
Posodobljeno: 3. 3. 2019, 10.21
Deli članek:

Islamist in soprog Shamime Begum meni, da bi se morala danes najbolj slavna najstnica Islamske države z njim preseliti nazaj Nizozemsko, kjer ga bržkone čaka nekajletna zaporna kazen.

Profimedia
Shamima je nedavno pobegnila iz begunskega taborišča. Domnevno zaradi groženj s smrtjo.

Shamima Begum se je iz Združenega kraljestva v Sirijo podala leta 2015, takrat je bila stara 15 let. Britanske oblasti so ji zdaj, ko je pristala v begunskem taborišču v Siriji in si nenadoma zaželela vrnitve v domovino, odvzele državljanstvo, kar so utemeljile z dejstvom, da je prek mame, ki je državljanka Bangladeša, upravičena do tega državljanstva. A se je otepajo tudi v Bangladešu, kjer seveda trdijo, da ni njihova državljanka in da je ne bodo sprejeli. Zdaj 19-letna Begumova je, domnevno zaradi groženj s smrtjo, nedavno iz begunskega taborišča sicer pobegnila. 

Drugače se godi njenemu 27-letnemu soprogu. Yago Riedijk, ki je trenutno zaprt v kurdskem centru za pridržanje na severovzhodu Sirije, je nizozemski državljan, država pa se mu ni odrekla, čeprav je na seznamu opazovanih teroristov. Če se bo vrnil na Nizozemsko, mu zaradi tega, ker se je pridružil teroristični organizaciji, grozi šestletna zaporna kazen. V pogovoru z dopisnikom britanske BBC je priznal, da se je ISIS pridružil, a da si želi vrnitve domov, in sicer skupaj s svojo soprogo in novorojenčkom. Zatrdil je še, da se je teroristični skupini IS odrekel in da jo je želel zapustiti, a so mu to preprečili ter ga pod obtožbo, da je nizozemski vohun, v Raki celo zaprli. Ko se je kalifat sesul, je Riedijk skupaj z Begumovo pobegnil iz kraja Baghouz. Pozneje sta se predala skupini sirskih borcev, skupaj z novorojenčkom Jarrahom in 39.000 drugimi begunci pa sta pristala v taborišči al-Hawl na severu Sirije.

Vzel je 15-letnico 

Riedijk in Begumova sta se poročila le nekaj dni po tem, ko je ona prispela na ozemlje džihadistov, takrat stara komaj 15 let. Riedijk, ki je bil takrat star 23 let, v tem ne vidi nič spornega, saj da, kot je dejal za BBC, je bila to »njena izbira.« Pravi, da sprva zaradi njene starosti ni bil zainteresiran, a da je ponudbo –Begumova naj bi sama iskala soproga – vendarle sprejel. »Izbrala je sama. Prosila je, da ji najdejo partnerja, in mene so povabili,« je povedal Riedijk.