Pomoč

Rusija zagotovila, da bo tudi dalje podpirala venezuelsko vlado

B.K./STA
1. 3. 2019, 18.00
Posodobljeno: 1. 3. 2019, 19.29
Deli članek:

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je med današnjim obiskom venezuelske podpredsednice Delcy Rodriguez v Moskvi obljubil nadaljnjo rusko podporo venezuelskemu predsedniku Nicolasu Maduru, vključno s humanitarno pomočjo.

Reuters
Sergej Lavrov

"Rusija bo nadaljevala pomoč venezuelskim oblastem pri reševanju socialnih in ekonomskih problemov, tudi z zagotavljanjem legitimne humanitarne pomoči," je dejal Sergej Lavrov.

Dodal je, da je Rusija v Venezuelo v zadnjem času poslala 7,5 tone zdravil, prejeli pa so prošnjo za še več pomoči. "Trenutno to preučujemo," je dejal vodja ruske diplomacije. Dodal je, da v Venezuelo pošiljajo tudi "velike zaloge" pšenice, pri čemer je zatrdil, da je ta pomoč prispevala k normalizaciji humanitarnih razmer v državi. Rusko kmetijsko ministrstvo je sporočilo, da so januarja v Caracas poslali 36.000 ton pšenice.

V pogovorih z Madurovo desno roko Delcy Rodriguez je dejal, da ruski predsednik Vladimir Putin izraža "podporo in solidarnost s svojim kolegom in prijateljem" Madurom v politični bitki z vodjo opozicije Juanom Guaidojem, ki se je 23. januarja razglasil za začasnega predsednika.

Venezuelska podpredsednica se je Putinu in ruskemu ljudstvu zahvalila za vso podporo "zakoniti in legitimni vladi". "Sem smo prišli z zelo dobrim programom za poglobitev strateškega partnerstva z našo sestro Rusijo," je povedala.

"Venezuela ne potrebuje vojaške intervencije, naša celina ne potrebuje vojaške intervencije ne s strani ZDA ne s strani koga drugega. Potrebujemo mir in stabilnost," je dejala.