Zaradi groženj

Pod okriljem noči izginila najbolj slavna nevesta Islamske države

T.L.
1. 3. 2019, 10.10
Posodobljeno: 1. 3. 2019, 11.34
Deli članek:

Na Shamimo naj bi bile menda jezne druge neveste Islamske države, ki so živele v taborišču.

Profimedia
19-letno Shamimo Begum je v begunskem taborišču v Siriji našel novinar britanskega časnika Times.

Shamima Begum, Britanka, ki se je leta 2015 pridružila Islamski državi, zdaj pa bi se po porodu rada vrnila na Otok, je izginila iz begunskega taborišča, kjer jo je našel britanski novinar. Shamima je v zadnjih desetih dneh polnila naslovnice svetovnih in še posebej britanskih medijev. Kot smo poročali, jo je v begunskem taborišču Al-Hawl v Siriji našel novinar britanskega časnika Times, z njo opravil pogovor, ki je zanetil precejšnje razburjenje, saj je bilo iz povedanega jasno, da 19-letnici ni jasno, kakšno vlogo je pravzaprav prevzela s pobegom in življenjem v Siriji, kjer je zanjo skrbela Islamska država. Ker pa je kalifat razpadel, bi se rada vrnila na Otok ...

Zdaj pa iz Sirije prihajajo informacije, da je Shamima iz taborišča izginila pod okriljem noči. Menda naj bi se zatekla v begunsko taborišče Roj, ki se nahaja v bližini iraške meje, pobegnila pa je, ker naj bi v prejšnjem taborišču začela prejemati grožnje s smrtjo. Shamimin odvetnikTasnime Akunjee je potrdil navedbe, da so Shamimo premestili v drugo taborišče zaradi varnostnih razlogov. "Po naših informacijah so njej in otroku grozili v taborišču," je povedal. 

Islamske neveste jezne na Shamimo

Britanski mediji pišejo, da naj bi bile druge neveste Islamske države v taborišču Al-Hawl prepričane, da jih je Shamima osramotila, ker je v intervjujih govorila tudi o podrobnosti življenja v kalifatu in ker je v taborišču pridobila nekoliko "zvezdniški" status. 

Za The Sun je vir povedal, da se Shamima boji za svoje življenje in da je dojela, da mora pobegniti in rešiti svoje življenje in življenje svojega otroka. Strah jo je hudega maščevanja, ker je govorila o življenju v Islamski državi. Poleg tega ji skrajni islamisti zamerijo, ker si med pojavljanjem na televiziji obraza ni zakrila

Poročali smo, da je Shamima pred približno tednom dni rodila tretjega otroka, oba prejšnja sta umrla v Siriji. Shamima je povsem neprizadeto življenje v Raki pod okriljem Islamske države in moža, borca IS, opisovala kot povsem običajno, da so "tu in tam padle kakšne bombe", vse ostale informacije pa je označila za lažno propagando. Niso je motile niti odrezane glave "sovražnih" borcev, zdaj pa se želi vrniti na Otok, ker pač smatra, da je kalifat razpadel.