Velika pričakovanja

Trump ne bo preveč pritiskal na Kima, a sankcije ostajajo

B.K.
25. 2. 2019, 10.24
Posodobljeno: 25. 2. 2019, 11.30
Deli članek:

Tik pred začetkom drugega srečanja se govori, da bi utegnila voditelja ZDA in Severne Koreje zaključiti 69 let trajajočo vojno.

Profimedia
Trump in Kim sta se 12. junija lani sestala v Singapurju.

Južnokorejski uradniki so v ponedeljek namignili, da bi lahko ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski vrhovni voditelj Kim Džong Un na srečanju v sredo in četrtek podpisala skupno izjavo, v kateri bi tudi uradno zaključila vojno stanje med državama, ki traja že vse od leta 1950.

"Možnost ostaja odprta," je dejal Kim Eui Kjeom, tiskovni predstavnik južnokorejskega predsednika Mun Džae Ina. "Še vedno ne vemo, v kakšni obliki bo podpisana deklaracija o koncu vojne, a obstaja velika možnost, da se Severna Koreja in Združene države glede takšne deklaracije sporazumeta."

Zaključek vojne še posebej intenzivno zagovarja južnokorejski predsednik Mun, ki upa na to, da bi konec vojne lahko vzpostavil temelje za zaupanje med starima sovražnicama. Vojna, ki se uradno ni nikoli končala, se je leta 1953 zaključila s premirjem, ZDA pa imajo v Južni Koreji še vedno nameščenih okoli 28.500 vojakov.

Trump: "Ne mudi se nam"

Ameriški predsednik je sicer v nedeljo priznal, da ni prav posebej navezan na idejo hitre denuklearizacije Severne Koreje, čeprav je to njegova glavna zahteva. "Ne morem vam povedati, kaj se bo zgodilo," je dejal Trump v nagovoru ameriškim guvernerjem. "Ne mudi se mi, nikogar nočem preganjati. Ne želim več testiranj [jedrskih izstrelkov]. Dokler ni več testiranj, smo zadovoljni."

Profimedia
Srečanje med Trumpom in Kimom se bo odvilo v sredo in četrtek.

Trump je ob tem izpostavil gospodarske potenciale Demokratične ljudske republike Koreje in namignil, da je severnokorejskega kolega o tem že poučil. "Ima možnost, da postane njegova država gospodarsko živahna. Morda najbolj na svetu. Ima eno izmed najboljših lokacijh na svetu, izjemne, delovne ljudi, pametne, energične. Resnično mislim, da bi lahko [Severna Koreja] postala ena izmed finančno in gospodarsko najuspešnejših držav na svetu."

Vsej hvali navkljub pa je Trump zatrdil, da gospodarskih sankcij proti Severni Koreji ne bo umaknil, kljub temu, da je to ena izmed poglavitnih želja severnokorejskega voditelja.

Pompeo: "Severna Koreja ostaja jedrska grožnja"

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je medtem za televizijo CNN potrdil, da Severna Koreja ostaja jedrska grožnja Združenim državam Amerike, a je ob tem tudi zatrdil, da so pogajanja uspešna, Kim pa zelo zavezan napredku. "Kritizirajo nas, ker smo šli po poti pogajanj, s katerimi bomo prišli do denuklearizacije," je Pompeo odgovoril na glasove v ameriškem kongresu, ki pogajanjem nasprotujejo. Te je že večkrat ošvrknil tudi Trump, ki je v nedeljo na twitterju zapisal: "Zelo smešno je gledati ljudi, ki jim že leta ni uspelo NIČ, kako mi pametujejo, kako se naj pogajam s Severno Korejo. Vseeno hvala!"

Profimedia
Ameriški zunanji minister Pompeo je s Kimom razvil dober odnos.

Zgledujejo se po Vietnamu

O zavezanosti Severne Koreje do reform lastnega sistema so namignili tudi v Vietnamu. Ljudska republika naj bi namreč podrobno preučevala reforme, ki so jih v osemdesetih in devetdesetih letih preteklega stoletja uvedli v Vietnamu. Severnokorejske delegacije naj bi Vietnam obiskovale že tri leta in se učile kako sprovesti reforme in normalizirati odnose z Washingtonom, je za ameriško televizijo CNBC dejal nekdanji svetovalec vietnamske vlade Le Dang Doanh.

Socialistična republika Vietnam je s korenitimi reformami uspela normalizirati svoje odnose z dolgoletno sovražnico ZDA in se znova povezati v globalni trg. Nekdaj revna kmečka država, ki jo je dodatno ubobožala 20 let trajajoča vojna, je že leta eno izmed najhitreje rastočih gospodarstev na svetu, ki ob tem dosega tudi okoljske standarde. Ker se država nikoli ni odpovedala realsocialističnemu načinu vladanja, se jo danes navaja kot model, ki bi mu lahko sledil tudi Pjongjang.