Kriza

Guaido na štiri oči s Pencom

T.L./STA
25. 2. 2019, 07.51
Posodobljeno: 25. 2. 2019, 07.56
Deli članek:

V Kolumbiji srečanje skupine Lima o krizi v Venezueli.

Profimedia
Guaidoju je v petek kljub prepovedi, da zapusti državo, uspelo priti v sosednjo Kolumbijo. Trenutno pa ostaja odprto vprašanje, ali se mu bo uspelo tudi vrniti nazaj v Venezuelo.

Zunanji ministri držav t.i. skupine Lima bodo danes v kolumbijski Bogoti razpravljali o nadaljnjih korakih za rešitev krize v Venezueli. Na srečanju bosta tudi ameriški podpredsednik Mike Pence in voditelj venezuelske opozicije Juan Guaido, ki je v nedeljo pozval mednarodno skupnost, naj premisli o vseh ukrepih za osvoboditev Venezuele.

Po spopadih med protestniki in varnostnimi silami venezuelskega predsednika Nicolasa Madure na meji s Kolumbijo in Brazilijo, v katerih sta bila ubita najmanj dva človeka, več kot 300 pa jih je bilo ranjenih, bodo danes zunanji ministri latinsko ameriških držav, ki so del skupine Lima, skušali najti rešitev za obubožano državo. 

Začasni predsednik Venezuele se bo predvidoma na štiri oči sestal tudi s Pencom, potem ko je Washington v nedeljo obljubil ukrepanje, na mizi pa je še vedno vojaško posredovanje. 

Guaidoju je v petek kljub prepovedi, da zapusti državo, uspelo priti v sosednjo Kolumbijo, kjer je v soboto sprožil akcijo distribucije pomoči. Trenutno pa ostaja odprto vprašanje, ali se mu bo uspelo tudi vrniti nazaj v Venezuelo.

Humanitarna pomoč, pretežno iz ZDA, je postala osrednja točka spora med Madurom in Guaidojem. Medtem ko vodja opozicije zagovarja, da Venezuelci zaradi vedno hujše krize nujno potrebujejo pomoč, jo venezuelski predsednik zavrača, saj da je to le pretveza za ameriško posredovanje. Maduro je zato zaprl mejne prehode. 

V nedeljo je za 48 ur vse mejne prehode z Venezuelo zaprla tudi Kolumbija, češ da je po spopadih nastala škoda, ki jo morajo odpraviti. Območje spopadov na mednarodnem mostu pri mestu Cucuta je v nedeljo obiskal tudi kolumbijski predsednik Ivan Duque.