Mamografija v zasebni kliniki

Kaj se dogaja s hrvaško predsednico?

M.V.
23. 2. 2019, 20.19
Deli članek:

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je končno spregovorila o svojem zdravstvenem stanju. Hrvaška javnost je o zdravju predsednice začela ugibati, potem ko je v zadnjem letu zaradi stroge diete izgubila dvajset kilogramov.

Profimedia
Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Hrvaški mediji so poročali, da je predsednica države Kolinda Grabar-Kitarović januarja letos večkrat obiskala Klinični bolnišnični center Sestre milosrdnice, kjer je dobivala infuzije, konec prejšnjega tedna pa je opravila pregled na zasebni kliniki Radiochirurgia Zagreb v Sveti Nedelji. Novinarjem je povedala, da redno opravlja preventivne zdravstvene preglede, ker ima »nekatere genske predispozicije« za rakava obolenja. Pojasnila je, da so trije njeni stari starši umrli zaradi raka. Predsednica je pred novinarji tudi potrdila govorice, da je prejela več infuzij. Dejala je, da je imela po novem letu virozo, zadnjo infuzijo pa je prejela, ker je imela dogovorjen uradni obisk v Turčiji.

Mamografija v zasebni kliniki

Večernji list je poročal, da je Grabar-Kitarovićeva prejšnji petek opravila mamografijo na zasebni kliniki. Časnik iz urada predsednice ni dobil odgovora, zakaj se je predsednica države odločila za pregled na zasebni kliniki. Večernji list sicer izpostavlja, da imajo na kliniki Radiochirugia najsodobnejšo opremo na Hrvaškem za diagnostiko in zdravljenje karcinomov z radioterapijo. Časnik še piše, da se ne zgodi redko, da politiki zaradi izčrpanosti končajo na infuziji. Dodaja, da je predsednico morda izčrpala tudi liposukcijska dieta, s pomočjo katere je v kratkem času izgubila približno 20 kilogramov. Člani ožje družine hrvaške predsednice, oče, mati in brat, so imeli zdravstvene težave zaradi sladkorne bolezni, še omenja časnik ter spomni, da je imela hrvaška predsednica v preteklih letih težave z vratnim delom hrbtenice, zaradi katerih je opravila vrsto zdravstvenih pregledov in fizioterapijo.

Predsedniški popust?

Zakaj je Kolinda Grabar-Kitarović opravila pregled na zasebni kliniki? Na Pantovčaku tega niso komentirali, so pa povedali, da gre za kliniko, »kjer lahko na enem mestu opraviš vse«. Grabar-Kitarovićeva je za pregled, ki je obsegal magnetno resonanco vsega telesa, plačala 830 evrov (6160 kun), čeprav bi pregled po ceniku moral stati 1030 evrov (7700 kun). Predsednica je povedala, da je pregled plačala sama, s klinike pa so sporočili, da je popust dobila zato, ker je redna stranka, in ne zato, ker bi bila hrvaška predsednica. Za obisk zasebne klinike naj bi se odločila zato, ker je tam zaposlen njen dolgoletni zdravnik. Dejstvo, da je omenjene preglede predsednica opravljala v tajnosti, je pri Hrvatih povzročilo nekaj skrbi, saj so hrvaški politiki v preteklosti redno prikrivali svoje zdravstvene težave. Prvi predsednik Franjo Tuđman je denimo do zadnjega zavračal špekulacije o zdravljenju raka v Ameriki.