Skorajda usodna zmota

FOTO: Misleč, da je pes, so se pognali v ledeno reko. Rešili so zver

S.R.
22. 2. 2019, 16.21
Posodobljeno: 23. 2. 2019, 20.27
Deli članek:

»Dobrota je sirota,« bi kaj kmalu lahko dejala skupina dobrosrčnih Estoncev, ki je iz ledene vode, misleč, da gre za psa, rešila nebogljenega volka. Na srečo je bil volk pomoči hvaležen.

Eestimaa Loomakaitse Liit
Rešeni volk.

Skupina delavcev je v sredo med delom na jezu Sindi na reki Pärnu v Estoniji v ledeni reki opazila nebogljeno bitje, ki se bori za življenje. Pes je in potrebuje pomoč, so si mislili ter se pognali v reševanje. Ko so si skozi led utrli pot in se prebili do »psa,« so ga izvlekli, ga zavili v brisačo in ga odpeljali k veterinarju. Šok! Že veterinar je z nekoliko sumničavim očesom pogledoval proti premraženemu klopčiču dlak, ki so ga položili na mizo, da pa gre pravzaprav za pripadnika vrste Canis lupus, je potrdil šele lokalni lovec. Kot strokovnjak in poznavalec lokalne populacije volkov je pojasnil, da gre za mladega samca, starega približno leto dni. Ker veterinarji niso dvomili v lovčevo strokovnost, so volka, potem ko so ga oskrbeli, strpali v kletko. 

Eestimaa Loomakaitse Liit
Reševanje volka.

Po navedbah estonskega združenja za zaščito živali je imel volk zelo nizek krvni tlak, kar bi lahko po njihovih besedah pojasnilo, zakaj je bil med reševanjem in prevozom tako pokoren. »Nesti smo ga morali po pobočju. Kar težak je bil. Med vožnjo je bil miren, spal je na mojih nogah. Ko sem se želel malo pretegniti, je za trenutek dvignil glavo,« je povedal Rando Kartsepp, eden od rešiteljev. 

»Na srečo se je vse končalo srečno,« so dejali pri združenju, ki je tudi plačalo stroške zdravljenja. Volk je namreč že po enem dnevu okreval, nato pa so ga, opremljenega s povsem novo ovratnico, ki ima seveda nameščen sprejemnik GPS, spustili nazaj v divjino.

Eestimaa Loomakaitse Liit
Reševanje volka.

Eestimaa Loomakaitse Liit
Reševanje volka.

Eestimaa Loomakaitse Liit
Reševanje volka.