salmonela

Čehi odredili nadzor poljskega mesa, Poljaki grozijo s pregledi piva

B.K./STA
22. 2. 2019, 14.41
Posodobljeno: 22. 2. 2019, 14.46
Deli članek:

Češka in Poljska sta se zapletli v spor zaradi kakovosti živil.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vlada v Pragi je zaradi primera salmonele v poljskem govejem mesu odredila nadzor celotnega uvoza mesa iz Poljske, poljski kmetijski minister pa je odzivu zagrozil s temeljitimi pregledi čeških izdelkov, npr. znamenitega češkega piva.

Poljski kmetijski minister Jan Krzysztof Ardanowski je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v četrtek dejal, da ne želi vračati milo za drago, da pa v primeru, da jih bodo izsiljevali, druge možnosti ne bodo imeli.

"Lahko preverimo, ali je vedno primerne temperature, kdaj poteče rok trajanja, kakšna je vsebnost slada in alkohola," je o grožnji s pregledi češkega piva po poročanju poljskih medijev dejal Ardanowski.

Češki kmetijski minister Miroslav Toman je v odzivu na Twitterju objavil sliko s kozarcem piva in pripisom, da je preveril kakovost češkega piva - temperaturo, rok uporabe in vsebnost sladu -, ter da se v redu.

Češko združenje pivovarjev je po poročanju dpa v četrtek nad izjavo poljskega ministra izrazilo začudenje, saj doslej niso imeli nikakršnih težav z izvozom na Poljsko.

Na Češkem so medtem ugotovili, da so del poljskega mesa, okuženega s salmonelo - celotna pošiljka je znašala okoli 700 kilogramov - že zaužili, in sicer med drugim v menzi ene od šol in v restavraciji ene od bolnišnic. Tveganje za zdravje ljudi obstaja, če meso, okuženo s salmonelo, ni dovolj toplotno obdelano.

Evropska komisija je seznanjena s tem, da so na Češkem odkrili salmonelo v govejem mesu iz Poljske, in je v stiku s pristojnimi organi obeh držav, je danes v Bruslju dejala govorka komisije Anca Paduraru.

O primernosti ukrepa Češke Evropska komisija meni, da bi morali biti odzivi članic EU sorazmerni s tveganjem, ki je bilo odkrito, ter da je na Češki, da sprejme ustrezne ukrepe.

Izsledki nadzora evropskih inšpektorjev na Poljskem sicer še niso znani. Kot je povedala govorka, je bil pripravljen osnutek poročila, čakajo pa še komentarje poljskih oblasti. Ko jih bodo dobili, bodo te pripombe upoštevali in pripravili končno poročilo.