umik

Trump bo v Siriji pustil 200 vojakov

B.K./STA
22. 2. 2019, 10.31
Posodobljeno: 22. 2. 2019, 10.32
Deli članek:

Trump in Erdogan sta govorila o umiku ameriških sil iz Sirije.

Reuters
Ameriški vojaki v Siriji.

Predsednika Združenih držav Amerike in Turčije Donald Trump in Recep Tayyip Erdogan sta v četrtek v Washingtonu razglabljala o načrtih za umik ameriških sil iz Sirije. Pogovori se nadaljujejo danes, poroča ameriški časnik The Wall Street Journal.

Voditelja sta se strinjala o nadaljnji koordinaciji pri vzpostavitvi takoimenovanega "varnega območja," so sporočili iz Bele hiše. "Majhna mirovniška skupina, ki bo štela približno 200 vojakov, bo za nekaj časa še ostala Siriji," je dejala tiskovna predstavnica Bele Hiše Sarah Sanders.

Pentagon do včerajšnjega večera še ni prejel novih ukazov.

Nekateri ameriški uradniki so v skrbeh za kurdske zaveznike na severu Sirije, ki jim grozi napad turške vojske. Turčija namreč Sirske demokratične sile (SDF) povezuje z Delavsko stranko Kurdistana, ki je v Turčiji prepovedana.

Ob tem se zdi, da se vojna v Siriji počasi bliža koncu. SDF so namreč v procesu osvobajanja Baghouza, še zadnjega kotička države, kjer se še nahajajo borci Islamske države. V sredo je ozemlje zapustilo več sto civilistov, ki jih je zajela Islamska država. Tako vse kaže, da se skrajna skupina v Siriji približuje svojemu koncu.