"Izkušnje so jo spremenile"

Kam s soprogami in vdovami islamiskih teroristov? Otepata se jih tudi Trump in Pompeo

S.R./STA
21. 2. 2019, 07.32
Posodobljeno: 21. 2. 2019, 07.41
Deli članek:

Predsednik ZDA Donald Trump se je pohvalil, da je naročil državnemu sekretarju Miku Pompeu, naj ne dovoli vrnitve v ZDA 24-letni Hodi Muthana, ki je bila zadnjih pet let v Siriji kot žena in potem tudi vdova kar treh borcev skrajne skupine Islamska država (IS).

Profimedia
24-letnici je za pokojnimi ostal 18-mesečni sin, s katerim bi se rada vrnila v ZDA (fotografija je simbolična).

Hoda Muthana je trenutno zaprta v taborišču za pripadnike IS na severu Sirije, ki je pod nadzorom kurdskih borcev. Tam je okoli 1500 žena oziroma vdov in otrok teroristov IS. V Sirijo je šla po srednji šoli iz Alabame, ko je bila stara 19 let. Za zdaj ji očitajo, da je širila propagando IS po internetu in vzpodbujala k napadom na ZDA in Zahod. 

Trump je pred dnevi odmevno zagrozil Evropi, da bo tuje teroriste IS iz taborišča v Siriji izpustil na prostost, če jih evropske države ne bodo vzele nazaj. State Department ocenjuje, da je vračanje teroristov v domače države najboljša rešitev, da se jim prepreči vrnitev na bojišča. Kot kaže to ne velja, ko gre za ZDA oziroma Hodi Muthano, ki se je rodila leta 1994 v New Jerseyju, kasneje pa se je preselila v Alabamo in od tam v Sirijo. Pompeo je dejal, da je ne bodo vzeli nazaj, ker ni ameriška državljanka. Trump je kasneje tvitnil, da je takšno stališče Pompeu zapovedal sam, državni sekretar pa se je s tem strinjal. 

Problem je v tem, da ne Trump in ne Pompeo nimata pravice odločati o tem, ali je nekdo državljan ZDA ali ne. State Department naj bi zavračanje državljanstva utemeljeval s tem, da je bila rojena tujemu diplomatu in kot taka ni upravičena do državljanstva z rojstvom. Vendar mora o tem odločiti sodišče, ne pa Pompeo. 

"Izkušnje so jo spremenile"

V ZDA so doslej vrnili le šest nekdanjih teroristov IS, Hodi Muthana pa bi bila prva, ki ji lahko očitajo poroko s teroristom. Njena družina je najela odvetnika Hassana Shilbyja, ki opozarja, da je imigracijska zakonodaja malce bolj zapletena, kot meni Pompeo.  Shilby trdi, da ji morajo dovoliti vrnitev, potem pa naj se sooči s pravosodnim sistemom. Če je kriva, bo šla v zapor, v vsakem primeru pa naj bi si želela pomagati v propagandi proti IS. 

Muthana je v pismu odvetniku razložila, da je šla v Sirijo kot mlada, naivna, jezna in arogantna, izkušnje pa so jo spremenile in je spoznala napako. Spremenile so jo leta vojne, prelivanja krvi, umiranje prijateljev in otrok ter materinstvo. Ponovno je spoznala, kako v redu so v bistvu ZDA. Zanesljivo bolj, kot pa taborišče za teroriste na severu Sirije in se je pripravljena soočiti s posledicami svoje odločitve. 

S podobnim primerom se soočajo tudi v Veliki Britaniji, kjer so se oblasti odločile odvzeti državljanstvo 19-letni Shamimi Begum, ki se po pridružitvi IS sedaj želi z otrokom vrniti na Otok. V Sirijo je pobegnila s prijateljicama leta 2015, ko je bila stara 15 let.