Jedrsko orožje

Putin svari: Ne izzivajte, sicer bomo rakete usmerili v Evropo in ZDA

B.K.
20. 2. 2019, 15.54
Posodobljeno: 20. 2. 2019, 16.02
Deli članek:

Ruski predsednik je zagotovil, da Rusija ne bo prva, ki bo v Evropo namestila rakete srednjega dosega, bo pa na tovrstne provokacije zagotovo odgovorila.

Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin.

Predsednik Ruske federacije Vladimir Putin je v današnjem letnem nagovoru federalni skupščini dejal, da bo Rusija usmerila rakete v "centre odločanja", če bodo Združene države Amerike v Evropo namestile jedrske rakete srednjega dosega, poročajo tuji mediji.

"To pravim jasno in glasno. Rusija bo prisiljena namestiti orožje za uničenje centrov odločanja, ki stojijo za raketnimi sistemi, ki nas ogrožajo," je dejal Putin. "Rusija noče biti prva, ki bo takšne sisteme namestila v Evropo, [vendar bo] prisiljena ustvariti in namestiti takšne vrste orožja, ki jih lahko uporabimo ne le proti ozemljem, s katerih bo izvirala grožnja, pač pa tudi proti ozemljem, kjer se nahajajo centri odčočanja."

Kaj natanko je ruski predsednik mislil s centri odločanja, ni jasno, a zdi se, da je imel v mislih glavna mesta evropskih velesil in ZDA.

Putinovo svarilo prihaja potem, ko so ZDA v začetku meseca enostransko odstopile od pogodbe o omejevanju jedrskih raket srednjega dosega (INF). Za razlog je ameriška administracija navedla domnevno sistematično kršenje te pogodbe s strani Rusije.

Putin je sicer večino nagovora posvetil notranjim problemom Rusije. Izpostavil je štiri prioritete v razvoju ruskega gospodarstva: rast produktivnosti dela, povečanje izvoza nesurovin, izboljšanje poslovnega okolja in usposabljanje kadrov, poroča slovenska izpostava portala Russia Beyond. Velik del govora je namenil tudi problemu nezadostne demografske rasti in spodbudam za družine.