Kaj pa bogoslužje?

Veliki petek bo odslej praznik za vse

S.R./STA
20. 2. 2019, 15.40
Posodobljeno: 20. 2. 2019, 15.46
Deli članek:

Avstrijska vlada je našla rešitev za sodbo Sodišča EU, ki je januarja odločilo, da odobritev velikega petka kot praznika samo za pripadnike nekaterih protestantskih cerkva v Avstriji pomeni diskriminacijo na podlagi vere. Odslej bo ta dan za vse praznik, a le polovico dneva, je v torek sporočila vlada, kar pa je sprožilo kritike.

Profimedia
Veliki petek, ki je posvečen spominu Jezusovega trpljenja in smrti, se praznuje v petek pred veliko nočjo.

V večinsko katoliški Avstriji je bil doslej veliki petek dela prost dan samo za pripadnike nekaterih protestantskih cerkva. Poleg plačila za delo prejmejo še dodatno nadomestilo. Namen te posebne ureditve je pripadnikom teh cerkva omogočiti prakticiranje njihove veroizpovedi na ta dan, ki je zanje posebej pomemben, ne da bi se morali z delodajalcem dogovoriti za koriščenje dneva dopusta. 

Sodišče s sedežem v Luxembourgu pa je januarja odločilo, da tako zasnovana zakonodaja pomeni neposredno diskriminacijo na podlagi vere, kar je v nasprotju s pravom EU. Od Avstrije je zahtevalo, da s spremembo zakonodaje vzpostavi enakovredno obravnavo. 

Domov ob 14. uri

Vladni Avstrijska ljudska stranka (ÖVP) in svobodnjaki (SPÖ) so zdaj dosegli dogovor, da bo polovica velikega petka praznik za vse in da bodo delo zaključili ob 14. uri. V strankah so v torek poudarili, da bodo kar se da hitro oblikovali besedilo spremembe zakonodaje, da bi jo lahko sprejeli še ta mesec. Nova zakonodaja bi tako lahko veljala že za letošnji veliki petek, ki bo 19. aprila.

Do tega kompromisa koalicijskih strank so med drugim kritični v opoziciji, češ da s tem vlada ne bo v celoti upoštevala odločitve Sodišča EU. Socialdemokrati (SPÖ) so predlog označili za slabo rešitev, v stranki Neos pa za neživljenjsko. Predstavniki verskih skupnosti so medtem izrazili razočaranje. Evangeličanski škof Michael Bünker je dejal, da jim bodo vzeli polovico praznika, in opozoril, da imajo evangeličani dopoldne na veliki petek bogoslužje. 

Kritični pa so bili tudi v delodajalskih združenjih in sindikatih. V avstrijski konfederaciji sindikatov so opozorili, da večina delavcev delo že tako in tako zaključi opoldne in da je zato vladni predlog "smešen".