Fidesz

Juncker: Orbanova stranka ne spada v Evropsko ljudsko stranko

B.K.
20. 2. 2019, 09.16
Deli članek:

Stranka madžarskega premierja naj zapusti desno-sredinsko Evropsko ljudsko stranko, poziva predsednik Evropske komisije.

Reuters
Jean-Claude Juncker.

Predsednik Evropske komisije (EK) Jean Claude Juncker se je v torek odzval na medijsko kampanjo madžarske vodilne stranke Fidesz premierja Viktorja Orbana. V kampanji junckerja osebno obtožujejo sodelovanja v zaroti, ki bi jo naj pripravljal z madžarskim milijonarjem Georgom Sorosem, s katerim naj bi želela Madžarsko preplaviti z migranti.

"Proti lažem ne moreš storiti veliko," je v nemškem Stuttgartu dejal Juncker, ki je Orbana primerjal s francosko skrajno desničarko Marine Le Pen. Ob tem je dejal, da se bo vodja Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber moral vprašati, ali res potrebuje glasove stranke Fidesz, poroča portal Euractiv.

Profimedia
Viktor Orban

Pozivi za izključitev Fidesza iz EPP, v kateri se združujejo krščanski demokrati in druge desnosredinske stranke, se sicer vrstijo že dlje časa. Razlog so predvsem Fideszeva proti-imigrantska stališča ter ogrožanje vladavine prava v državi.

A domača hegemonija Fidesza pomeni, da je njena delegacija v Evropskem parlamentu relativno velika, šteje namreč 12 poslancev. Izločitev Orbanove stranke iz EPP bi tako lahko zamajala dominanco desno-sredinskih strank na nivoju Evropske unije.