Svet

FOTO: Tudi Melania Trump z besedami v slovo

T.L./STA
19. 2. 2019, 16.20
Posodobljeno: 19. 2. 2019, 19.08
Deli članek:

Modni svet žaluje za "cesarjem" Karlom Lagerfeldom.

Profimedia
Novico o smrti oblikovalca so iz bolnišnice sporočili danes dopoldne, vzrok smrti pa še ni znan.

Poleg mode je imel rad branje. Bil je zbiratelj knjig, rad je fotografiral, snemal je kratke filme za različne modne znamke, urejal hotele po svetu, ustanovil založbo ter odprl svojo galerijo. Od začetka 70. let prejšnjega stoletja je bil v zvezi z Jacquesom de Bascherjem, ki je leta 1989 umrl za aidsom.

Ugledni modni oblikovalci, manekenke in druge osebnosti iz sveta mode žalujejo za kultnim nemškim modnim oblikovalcem Karlom Lagerfeldom. Cesar oz. kaiser, kot so mu tudi rekli, je umrl v Parizu v 86. letu starosti.

Novico o smrti oblikovalca so iz bolnišnice sporočili danes dopoldne, vzrok smrti pa še ni znan.  

Tako kot o vseh temah je imel Lagerfeld trdno stališče tudi o svoji smrti. Nekoč je na novinarsko vprašanje, ali bi želel, da bi se tako kot od pevca Johnnyja Hallydaya od njega poslovili pred pariško cerkvijo Madeleine, je odgovoril: "Pa kaj še! Nobenega pogreba ne bo! Raje umrem."

Iz modne hiše Chanel so danes sporočili, da ga bo na položaju kreativnega direktorja nasledila njegova dolgoletna tesna sodelavka Virginie Viard. Karl Lagerfeld je Viardovo nekoč označil "za svojo desno in levo roko".

Besede v slovo

Modna oblikovalka Donatella Versace je na družbenem omrežju Instagram zapisala, da se je genialnost Karla Lagerfelda dotaknila življenj veliko ljudi, še posebej njenega ter življenja njenega brata Giannija. "Nikoli ne bomo pozabili tvojega neverjetnega talenta in tvojega neskončnega navdiha," je dodala.

"Ta novica me je zelo užalostila. Karl je bil genij ter vedno tako prijazen in velikodušen z menoj tako na osebni kot poklicni ravni," pa je na Instagramu zapisala britanska oblikovalka Victoria Beckham.

"Počivaj v miru, dragi Karl, hvala za vse tvoje iskrice ... hvala, ker si v ta težki svet prinesel toliko lepote in lahkotnosti, toliko barv v to sivino, toliko duha v to mračno obdobje," je na Instagramu zapisala nekdanja manekenka Carla Bruni. Dodala je, da bo modna ikona manjkala tako njej kot vsemu svetu.

Hči oblikovalke Sonie Rykiel in dedinja njenega modnega imperija Nathalie Rykiel je za televizijo RTL Karla Lagerfelda označila za "zadnjega velikega genija, ki je odšel po Yvesu Saint Laurentu". Poudarila je, da je bil neobičajen, nenavaden, poln talenta, inteligenten, kulturen in neutruden.

Izvršni direktor modnega imperija LVMH (Moet Hennessy Louis Vuitton) Bernard Arnault pa je dejal, da se je poslovil ustvarjalni genij, ki je iz Pariza naredil svetovno prestolnico mode, Fendi pa za eno najbolj inovativnih italijanskih modnih hiš. "Veliko mu dolgujemo," je izpostavil.

Lagerfelda se je spomnila tudi prva dama ZDA Melania Trump. Na twitterju je zapisala: "Svet je danes izgubil ustvarjalnega genija. Pogrešali te bomo, Karl!