»Zunajtelesna izkušnja«

Ko se je najstnica prebudila iz kome, jo je pričakal šok. Nepričakovano je rodila dete!

S.R.
19. 2. 2019, 13.42
Posodobljeno: 19. 2. 2019, 13.43
Deli članek:

18-letnica je zaradi hudega glavobola legla v posteljo, nato se je začela drama. Padla je v komo in se čez štiri dni zbudila v bolnišnici, kjer je šokirana ugotovila, da je povila hčerko.

Facebook
Ebony je nepričakovano povila zdravo hčerko Elodie.

Ta neverjetna zgodba se je konec preteklega leta odvila v britanskem mestu Oldham. 18-letni Ebony Stevenson niti na kraj pameti ni prišlo, da je bila noseča. Zaradi slabega počutja se je 2. decembra odpravila v posteljo. Stanje se ni izboljšalo, v kopalnici pa je nato doživela več hujših napadov in obležala na tleh, kjer jo je našla njena 39-letna mati Sheree. Nemudoma je poklicala reševalce, ki so jo prepeljali v bolnišnico, poroča britanski BBC.

Zdravniki so hitro ugotovili, da je najstnica noseča. »Čeprav sem jim zagotavljala, da ne more biti noseča, so bili zdravniki prepričani v svoj prav. Na moje presenečenje se je na njenem trebuhu nato res pojavila izboklina,« je pojasnila mati. Ugotovili so, da se je še nerojeno dete skrivalo v eni od obeh maternic, najstnica je namreč trpela za redkim stanjem, imenovanim uterus didelphys oziroma dvojna maternica. Kar pomeni, da je Stevensonova ves čas nosečnosti imela menstrualna obdobja. Iz ene od maternic je krvavela, medtem ko se je v drugi »potihoma« razvijal plod. Ker je bila ta maternica obrnjena proti njenem hrbtu, so spremembe ostale skrite tudi pred očmi, saj ni imela nosečniškega trebuščka. Kot je pozneje povedala sama, v tem obdobju tudi nikoli ni čutila jutranje slabosti.

Nujni carski rez

Stevensonova se je 6. decembra po štiridnevni komi zbudila v bolniški postelji, ko so ji zdravniki v roke pomolili s carskim rezom rojeno in 3,22 kilograma težko hčerkico. Porod je bil nujen, saj so bili napadi po navedbah zdravnikov posledica preeklampsije, bolezenskega stanja, ki lahko pri hudi obliki privede tudi do propada rdečih krvničk, motenj v delovanju jeter in ledvic, zastajanja tekočine v pljučih in motenj vida. Carski rez so izvedli komaj tri ure po njenem prvem napadu. Sami napadi so bili sicer tako hudi, da se je otrok v maternici nekoliko premaknil, s tem pa je na trebuhu postala vidna tudi običajna nosečniška izboklina, na podlagi katere se je njena mati lahko prepričala, da se zdravniki ne motijo. 

Ebony, ki je neverjetno spoznanje, da je rodila dete, opisala kot »nadrealistično« in »zunajtelesno izkušnjo,« je hčerko poimenovala Elodie.