Džihadisti

Borci Islamske države imajo pravico, da se vrnejo v Nemčijo, pravi notranje ministrstvo

S.R.
18. 2. 2019, 13.21
Posodobljeno: 18. 2. 2019, 13.28
Deli članek:

Tiskovni predstavnik nemškega ministrstva za notranje zadeve je danes izjavil, da imajo nemški državljani, ki so se v imenu Islamske države borili v Siriji, pravico, da se vrnejo v domovino.

Profimedia
Kakšna usoda čaka zajete borce Islamske države?

Evropa se v senci razvpite zgodbe o 19-letni Britanki Shamimi Begum, ki se je kot 15-letnica s prijateljicami odpravila v Sirijo, se tam poročila z nizozemskim islamistom, povila tri otroke ter dva od teh zaradi pomanjkanja hrane in zdravil pokopala, zdaj pa se v skrbi za tretjega želi vrniti v domovino, ukvarja z vprašanjem, kaj storiti s tujimi borci Islamske države, ki se želijo vrniti v matične države.

Vprašanje je po včerajšnjem pozivu oziroma malodane grožnji ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da naj Evropa sprejme 800 borcev te skrajne sunitske skupine, ki so jih ameriške sile zajele v Siriji in jim sodijo, sicer da jih bodo izpustili, postalo še toliko bolj pereče. 

Na dogajanje se je danes odzval tiskovni predstavnik nemškega notranjega ministrstva, ki je dejal, da imajo »vsi nemški državljani, vključno s s tistimi, ki so osumljeni, da so sodelovali z Islamsko države, temeljno pravico, da se vrnejo v domovino,« poroča tiskovna agencija Reuters. Dodal je, da Nemčija vprašanje vračanja evropskih državljanov rešuje v tesnem sodelovanju z ZDA, Združenim kraljestvom in Francijo.