Lažna snemanja

Zakaj so talci Islamske države pred usmrtitvijo tako mirni?

R.T.
15. 2. 2019, 08.14
Posodobljeno: 15. 2. 2019, 08.30
Deli članek:

Pojavljala so se - nepreverjena - ugibanja, da so se talci za kulisami s teroristi vseeno uspeli dogovoriti za nekoliko bolj človeško usmrtitev. Temu pa ni tako.

Profimedia
Zastava Islamske države

Islamska država je redno objavljala posnetke usmrtitev talcev. Na večini posnetkov je rabelj Islamske države z nožem v roki stal za žrtvijo, kar pa je ob teh posnetkih številnim "padlo v oči", je dejstvo, da so bile vse žrtve v zadnjih trenutkih svojega življenja nenavadno mirne. Zato so se znali pojavljati dvomi v avtentičnost posnetkov in tudi trditve, češ, da so usmrtitve zrežirane, saj vse žrtve ne bi tako mirno sprejele svoje smrti. Pojavljala so se  - nepreverjena - ugibanja, da so se talci za kulisami s teroristi vseeno uspeli dogovoriti za nekoliko bolj človeško usmrtitev. Temu pa ni tako. 

Nekdanji pripadnik Islamske države je pred leti razkril resnične razloge za nenavadno mirnost ljudi, ki so pred kamero smrti zrli v oči. Pojasnil je, da so talci na posnetkih mirni, ker so bili že prej postavljeni v takšno situacijo in niso vedeli, da je to njihov zadnji posnetek. Pripadniki IS so jih že večkrat snemali v takšnih trenutkih, nikoli pa jih usmrtili. Do določenega dne. Zato so talci mirno klečali pred kamero tudi v zadnjih trenutkih pred smrtjo, saj so mislili, da gre za še eno snemanje in "lažno usmrtitev". 

Tudi moški, ki se je za Sky News predstavil kot Saleh in je sodeloval pri tem početju, je dejal, da je talcem pred dejansko usmrtitvijo in ob lažnih snemanjih večkrat zagotavljal, naj se ne bojijo, saj da se jim ne bo zgodilo nič. Da bodo posnetek poslali vladi države, iz katere je prihajal talec, in od njih zahtevali, naj prenehajo z napadi. Vse skupaj je potekalo tako, da so se s talcem posneli, povedali v kamero, kar so hoteli in se nato skupaj z njim vrnili na lokacijo. To so lahko ponovili večkrat, zato na dan, ko je do usmrtitve res prišlo, nesrečni talci o tem niso vedeli nič in so mirno zrli v kamere.