Monica Witt

Nekdanja ameriška vohunka je prebegnila v Iran

B.K./STA
13. 2. 2019, 19.37
Posodobljeno: 13. 2. 2019, 19.38
Deli članek:

Ameriška obveščevalna uradnica Monica Witt, ki je bila zaposlena pri letalskih silah, je leta 2013 prebegnila v Iran. Pravosodno ministrstvo ZDA je sedaj proti njej vložilo obtožnico.

FBI
Monica Witt

Menda je Irancem razkrila identiteto agenta ali agentke ZDA in pomagala iranski revolucionarni gardi pri izvajanju računalniških napadov na ZDA. Monica Witt je na neki točki doživela ideološki preobrat v odnosu do svoje države ter pobegnila v Iran z vsem svojim znanjem in izkušnjami ter informacijami.

Takšni prebegi vohunov niso nič neobičajnega, čeprav se to ponavadi ZDA ne dogaja tako pogosto kot drugim državam, ki so v ideološkem sporu z ZDA. Američani imajo denar in lahko prebežnikom zagotovijo lepo življenje v zameno za koristne informacije. Prebežniki iz ZDA ponavadi nimajo toliko ekonomskih kot pa ideoloških motivacij.

Wittova je služila v ameriških letalskih silah od leta 1997 do leta 2008 in postala obveščevalka. Po upokojitvi je delala kot zasebna pogodbenica oziroma plačanka Pentagona. Leta 2012 je obiskala Iran in doživela katarzo med udeležbo na konferenci, ki jo je pripravila organizacija New Horizon, menda povezana z revolucionarno gardo.