Zahtevajo denar

S krajo so prišli do imen uporabnikov in njihovih gesel

G.G./STA
13. 2. 2019, 14.38
Posodobljeno: 13. 2. 2019, 14.42
Deli članek:

Na temnem spletu so se na prodaj pojavile podrobnosti o okoli 617 milijonih ukradenih spletnih računih, ki so jih hekerji pridobili z vdorom v 16 spletnih strani.

Profimedia
Članek ilustrirajmo s stereotipno podobo hekerja.

Britanski tehnološki portal Register je bazo podatkov ocenil za pristno, med drugim so v njej informacije o imenih uporabnikov, naslovih spletne pošte in gesla, ki pa so deloma šifrirana. Glede na razpoložljive informacije je bazo oblikovala ena oseba. Podatki so bili večinoma ukradeni lani, gre pa tudi za že znane vdore v spletne portale.

Med prizadetimi spletnimi stranmi in aplikacijami so med drugim Dubmash, Myfitnesspal, Myheritage, Sharethis, Hautelook, Animoto, Eyeem in Artsy. Strani so bile obveščene v vdoru ter domnevno že preiskujejo ranljivosti in obveščajo prizadete uporabnike.

Prodajalec na temnem spletu zahteva od nekaj sto do 2000 dolarjev na oškodovano podjetje, celotna baza pa bi tako nanesla slabih 20.000 dolarjev. Ukradene informacije bi lahko kupci med drugim uporabili za ribarjenje podatkov, če jim uspe razkriti geslo, pa si lahko med drugim omogočijo dostop do drugih računov prizadetega uporabnika.