nastop v evropskem parlamentu

Italijanskega premierja označil za lutko, s katero upravljata Salvini in Di Maio

G.G.
13. 2. 2019, 12.26
Posodobljeno: 13. 2. 2019, 13.45
Deli članek:

Italijanski premier Giuseppe Conte si je z nastopom pred evropskimi parlamentarci v Bruslju nakopal precej kritičnih in tudi posmehljivih odzivov.

Reuters
Conte se brani, da ni lutka v rokah Salvinija in Di Maia, a temu skoraj nihče ne verjame.

Conte je govoričil o tem, da je EU »izgubila stik z ljudmi« in da »potrebuje spremembo«. Dejal je, da je se evropska politika preveč osredotoča le na vprašanja ekonomije, medtem ko se migrantske problematike ne lotevajo dovolj odločno.

Belgijski politik iz vrst zelenih Philippe Lamberts je pripomnil, da bi prav Italija morala iskati zavezništva v Evropi, ne pa da provocirajo in ustvarjajo nove delitve, saj so sami zabredli v recesijo, kar ni dober obet za prihodnje mesece.

Evropski poslanci se sicer niso dotaknili povsem nesprejemljivih revizionističnih izjav predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija. Conteja so opozorili, naj Italija preneha z nesmiselnimi provokacijami glede rumenih jopičev in izboljša odnose s Francijo.

Izkušeni vodja liberalcev (ALDE) Guy Verhofstadt je Conteja še vprašal, kdaj bo prenehal biti »lutka, s katero upravljata Salvini in Di Maio« (notranji minister in namestnik premierja, ki sta se v minulih mesecih izkazala s populistični izjavami in dejanji).