Ekstremizem

»Ustaška šahovnica« ob boku simbolov nacizma, islamske države, Hamasa ...

S.R.
12. 2. 2019, 12.59
Posodobljeno: 12. 2. 2019, 14.48
Deli članek:

Avstrijsko ministrstvo za notranje zadeve je objavilo nove smernice na področu prepovedi ekstremističnih simbolov, med katerimi se nahajajo tako simboli islamske države kot ustaštva.

Reuters
Vsakoletno zborovanje v Pliberku, kjer se Hrvatje spominjajo žrtev pliberškega pokola, je že dolgo trn v peti lokalnega prebivalstva.

www.ris.bka.gv.at
Prepovedan simbol ustaštva.

Avstrijski mediji poročajo, da bo prepoved, ki jo je lani v parlamentu potrdila Avstrijska ljudska stranka (ÖVP) s pomočjo svobodnjakov (FPÖ), v veljavo stopila 1. marca. Na seznamu prepovedanih simbolov, ki med drugim vključuje simbole islamske države, Hamasa, Hezbolaha, Muslimanske bratovščine in Kurdske delavske stranke (PKK), sta se znašla tudi dva simbola ustaštva. Prvi je velika tiskana črka U s srebrno granato v svojih »nedrih,« na kateri je narisana rdeče-bela šahovnica, ki ima na prvem mestu bel kvadrat. Drugi je enaka šahovnica, nad katero preži velika tiskana črka U. 

Avstrijci so se za to potezo odločili zaradi vsakoletnega spornega shoda v Pliberku, ki poteka streljaj čez slovensko-avstrijsko mejo in na katerem se Hrvatje spominjajo dogodkov po koncu druge svetovne vojne. Dogodek, ki so ga številni evropski mediji označili za »največje srečanje neonacistov v Evropi,« organizira hrvaška škofovska konferenca, finančno pa ga podpira tudi hrvaški parlament. Avstrijska vlada se je s tem odzvala na večletno negodovanje lokalnega prebivalstva, ki trdi, da zborovanje meče slabo luč na njih ter predvsem škodi ugledu celotne države. Čeprav so oblasti v zadnjih letih začele izvajati strožji nadzor nad dogodkom, so bila njihova pooblastila vseeno omejena, saj prepoved razkazovanja nacističnih simbolov ni vključevala spornih simbolov ustaštva. 

Razkazovanje teh simbolov se bo kaznovalo z denarno kaznijo v višini 4000 evrov oziroma 10.000 evrov v primeru ponovitve prekrška. Iz tega so izvzeti medijski prispevki, filmi, gledališča in razstave, v kolikor je jasno razvidno, da ne gre za reklamo tovrstne ekstremistične ideologije. Novost na seznamu je sicer tudi tako imenovani volčji pozdrav z rokami turške nacionalistične skupine Sivi volkovi. 

www.ris.bka.gv.at
Prepovedan simbol ustaštva.