Proti Vučiću

Protesti v Srbiji se nadaljujejo, opozicija bojkotira parlament

B.K./STA
11. 2. 2019, 16.57
Posodobljeno: 11. 2. 2019, 16.57
Deli članek:

Poslanci več srbskih opozicijskih strank so začeli bojkotirati parlament in se tako niso udeležili današnjega izrednega zasedanja. Bojkot je obveza do ljudi, ki že tedne protestirajo proti predsedniku Aleksandru Vučiću in za svobodne volitve, so danes pojasnili člani opozicijskega zavezništva Zveza za Srbijo (SZS).

Profimedia
Protesti v Beogradu.

Predstavniki srbskih opozicijskih strank, gibanj in zavezništev so prejšnji teden sklenili "dogovor z narodom" za skupni nastop proti Vučiću. Njihov cilj je, da Srbija postane država odgovornosti, vladavine prava, pravičnosti in svobode, v kateri se spoštujejo evropske vrednote. Med drugim se zavzemajo za nove svobodne volitve, predviden pa je tudi bojkot parlamenta.

Pri bojkotu sodelujejo Demokratska stranka, Dveri, Narodna stranka in nekateri neodvisni poslanci..

Medtem so začeli iz vladnih krogov in Vučićeve vladajoče Srbske napredne stranke (SNS) prihajati signali, da so morda pripravljeni razpisati predčasne parlamentarne volitve. Minister za trgovino Rjasim Ljajić je namreč dejal, da če že obstajajo protesti, pri katerih dvomijo v legitimnosti oblasti, potem bi bile volitve najboljši način, da se to preveri.

Naslednje redne parlamentarne volitve v Srbiji so predvidene aprila prihodnje leto. Glede na nedavne javnomnenjske raziskave Vučićevo stranko podpira okoli 55 odstotkov vprašanih, a na ulicah srbskih mest tedensko proti njegovi vladi protestira več tisoč državljanov.