Protesti

Pogovori vlade s Katalonijo na ulice prignali več deset tisoč Špancev

B.K./STA
10. 2. 2019, 19.52
Posodobljeno: 10. 2. 2019, 19.56
Deli članek:

V španski prestolnici Madrid je danes več deset tisoč ljudi demonstriralo v podporo enotnosti države in proti manjšinski vladi premierja Pedra Sancheza. Od premierja so med drugim zahtevali razpis novih volitev, kritični so bili tudi, ker da je vlada preveč popustljiva do separatističnih katalonskih oblasti.

Profimedia
Demonstracij se je udeležilo približno 45.000 ljudi.

Množično zborovanje na osrednjem trgu Plaza de Colon, na katerega so pozvale konservativne opozicijske stranke in skrajno desna stranka Vox, je potekalo pod geslom: "Za enotno Španijo: volitve zdaj!"

Trg so prekrile rdečo-rumene barve španske nacionalne zastave, ljudje pa so vzklikali "Viva Espana" (Živela Španija). Španske oblasti so ocenile, da se je demonstracij udeležilo 45.000 ljudi. Številni so se od drugod v prestolnico pripeljali z brezplačnimi avtobusi.

Trije novinarji so ob vzklikanju demonstrantov prebrali manifest. "Nismo več pripravljeni na dodatna popuščanja tistim, ki hočejo uničiti našo državo," so med drugim zapisali kritiki prizadevanj Katalonije za neodvisnost. "O enotnosti države se ni mogoče pogajati," so še dejali.

Premier Pedro Sanchez je po izglasovani nezaupnici konservativnemu predhodniku Marianu Rajoyu junija lani prišel na položaj tudi s pomočjo glasov separatističnih strank iz Katalonije in je v parlamentu odvisen od njihove podpore.

Številne državljane tudi jezi, ker Sanchez še ni razpisal novih volitev. 46-letni premier je po prevzemu položaja sicer namignil, da namerava v doglednem času razpisati volitve, ni pa se jasno opredelil, kdaj.

"Sanchez nas je prevaral, dejal je, da bo prišlo do volitev, ampak doslej se to še ni zgodilo. Sedaj nam bo prisluhnil," je dejal vodja liberalne stranke Ciudadanos, Albert Rivera.