Bolezen

Epidemija ebole v DR Kongo pokosila 500 ljudi

B.K./STA
10. 2. 2019, 13.07
Posodobljeno: 10. 2. 2019, 13.09
Deli članek:

Na vzhodu Demokratične republike Kongo je zaradi okužbe z virusom ebole umrlo že več kot 500 ljudi.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Od začetka avgusta lani, ko se je začela širiti zadnja epidemija ebole v tej afriški državi, so zabeležili 806 primerov bolezni ali suma obolelosti, je na spletni strani objavilo ministrstvo za zdravje v Kinšasi.

Gre za doslej drugi največji izbruh ebole v zgodovini. V epidemiji, ki je v letih 2014 in 2015 divjala na zahodu Afrike, je umrlo več kot 11.000 ljudi.

Od izbruha tokratne epidemije se je proti virusu ebole cepilo več kot 77.000 ljudi, je še sporočilo zdravstveno ministrstvo. Uspešno zatiranje epidemije ovira predvsem dejstvo, da je na prizadetem gosto naseljenem območju dejavnih več deset uporniških skupin, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Reuters
Virus ebole.

Oblasti v DR Kongo so sicer konec julija lani sporočile, da so uspešno zatrle še en izbruh ebole, in sicer na zahodu države. Pri tem so zabeležili 54 primerov suma obolelosti, 33 ljudi pa je umrlo. Tokratna epidemija je že deseti zabeležen izbruh ebole v državi, še navaja dpa.

Virus ebola je eden od najnevarnejših povzročiteljev bolezni na svetu. Hemoragična mrzlica, ki jo povzroča, je zelo nalezljiva in ima visoko stopnjo smrtnosti, tudi do 60 odstotkov. Prenaša se s stikom s krvjo ali telesnimi tekočinami okuženih.