Množični protesti

Strah pred recesijo Italijane pognal na ulice

STA/B.K.
9. 2. 2019, 18.37
Posodobljeno: 9. 2. 2019, 18.41
Deli članek:

Več sto tisoč ljudi se je danes zbralo v Rimu na protestih pod vodstvom italijanskih sindikatov, ki so od italijanske populistične vlade zahtevali politike, ki bodo zagotovile gospodarsko rast.

Profimedia
Protesti v Italiji.

Protesti so minuli mirno, sindikati pa so udeležbo omogočili ljudem iz vse države s pomočjo 12 posebnih vlakov, 1300 avtobusov ter nizkocenovnih letov.

Z napisi Prihodnost za delo so protestniki pozivali k obsežnim javnim in zasebnim investicijskim programom, kot tudi k bolj daljnosežnim reformam, kot jih je napovedala vlada desne Lige in populističnega Gibanja pet zvezd.

Profimedia
Protesti v Italiji.

Sindikati so investicijske programe, ki jih je napovedala vlada, označili za preveč oprezne, niso zadovoljni niti s pokojninsko reformo, niti načrtovanim državljanskim dohodkom, ki po njihovi oceni spodkopava tako boj proti revščini kot tudi proti brezposelnosti.

Novi vodja sindikata CGIL, ki ima 5,5 milijona članov, Maurizio Landini je opozoril, da so vlaganja v zadnjem desetletju padla za 30 odstotkov. Vodja drugega največjega sindikata CISL Annamaria Furlan pa je opozorila, da je Italija z eno nogo že v recesiji in da mora vlada spremeniti smer.

Profimedia
Protesti v Italiji.

Italija je v zadnjem lanskem četrtletju zašla v recesijo zaradi upočasnjenega izvoza. To pomeni močan pritisk na populistično vlado tretjega največjega evropskega gospodarstva, ki je oblast prevzela junija lani s predvolilnimi obljubami predvsem o krepitvi pomoči najrevnejšim, že decembra pa je, da je pod streho spravila proračun in pomirila finančne trge, morala oklestiti zelo ambiciozne in drage cilje.

Današnji protest je bil največji po tistem pred štirimi leti proti reformam takratne vlade Mattea Renzija.