Ne vsi, seveda

Američani se vračajo na Luno, tokrat bodo tam ostali

B.K.
9. 2. 2019, 18.32
Posodobljeno: 9. 2. 2019, 18.32
Deli članek:

Nasa bo ljudi na Luno poslala v naslednjem desetletju.

CNSA
Zadnja stran Lune, v ozadju Zemlja.

Nasin cilj je, da v naslednjih desetih letih na Luno pošlje človeško posadko, je dejal administrator ameriške vesoljske agencije Jim Bridenstine, ki je ob tem pozval ameriško industrijo, naj pomaga pri snovanju in razvoju za to potrebne tehnologije. Operacijo naj bi odobril tudi ameriški predsednik Donald Trump.

Bridenstine je ob tem dejal, da bo tokraten pristanek na Luni drugačen. Tokrat naj bi posadka tam namreč tudi ostala. »Na Luno gremo z inovativnimi novimi tehnologijami in sistemi, da bomo raziskali več lokacij na površini, kot smo si do sedaj predstavljali. Ko gremo naslednjič na Luno, bomo tam ostali.«

Administracija predsednika Trumpa je bila doslej sicer zelo skopuška do vesoljske agencije. K očitni spremembi pogleda je morda nekaj prispevala tudi Ljudska republika Kitajska. Kitajski znanstveniki so namreč v začetku leta na zadnjo stran Lune poslali sondo, ki je tam uspešno pristala. Že lansko poletje pa so v Lunino orbito spravili dva manjša satelita. Eden je od tam nedavno poslal tudi prelepo fotografijo, na kateri je vidna Lunina zadnja, tako imenovana »temna« stran, v daljavi pa modrikasto-zeleno sije Zemlja.