Ajatola

Iranski voditelj razložil, kaj pomeni slogan »Smrt Ameriki«

B.K.
9. 2. 2019, 11.34
Deli članek:

Ajatola Hamenej jeob 40. obletnici iranske revolucije branil zloglasen slogan, v katerem poziva k »smrti« Združenih držav Amerike.

Reuters
Vrhovni iranski voditelj - ajatola Ali Hamenej.

»Smrt Ameriki pomeni smrt tistim nekaj ljudem, ki vodijo državo. S tem ne mislimo ameriške države,« je ob 40. obletnici iranske islamske revolucije dejal vrhovni voditelj Ajatola Ali Hamenej. »Ameriški režim je utelešenje zla, nasilja, kriz in vojn,« je ob tem pripomnil vrhovni voditelj.

79-letni versko-politični voditelj je imel v govoru pripravljenih nekaj sočnih izjav na račun voditeljev ZDA. »Združene države so zloben sovražnik. Združeni z Zionisti [Izraelom] in reakcionarnimi režimi v regiji [Saudova Arabija in zalivske države]. Jemen je samo en primer tega. Saudijci tam počnejo zločine, ZDA pa pri tem sodelujejo. Napadajo bolnišnice, tržnice in prostore, kjer se zbirajo ljude. So zločinci. To je obraz Združenih držav.«

ZDA so lani izstopile iz jedrskega sporazuma z Iranom, po katerem je slednji prenehal bogatiti uran, zahodne države pa so opustile sankcije nad njim. S tem so na Iran znova padle težke gospodarske kazni.

Ob tem je Hamenej ošvrknil tudi evropske države, ki so sicer nasprotovale ameriškemu umiku iz jedrskega sporazuma z Iranom, a prav tako niso pokazale volje za kljubovanje tej odločitvi. Ajatola je zako dejal, da Evropa »ni vredna zaupanja. /.../ Ne pravim, da je potrebno z njimi prekiniti vezi, a izpostaviti želim problem zaupanja,« je dejal 79-letnik.