Finska je projekt poskusne uvedbe temeljnega dohodka začela januarja 2017, pred enim mesecem pa se je eksperiment, v katerem je 2000 naključno izbranih Fincev ne glede na to, kaj so počeli s svojim življenjem, mesečno prejemalo 560 evrov, zaključil. Finska vlada je včeraj objavila prve rezultate, poroča tiskovna agencija Reuters. Ti niso nič kaj vzpodbudni, saj raziskovalci ugotavljajo, da temeljni dohodek brezposelnih v nasprotju s pričakovanji ni spodbudil, da bi »močneje« zavihali rokave, ob zagotovljeni varnosti delali več in s tem zaslužili več denarja. 

Finska je z eksperimentom proučevala, kako se bodo na ponujeno finančno varnost odzvali tisti, ki ne morejo ali ne želijo delati, ter ali jih bo ta varnost spodbudila, da bi brez strahu sprejeli nižje plačano ali začasno zaposlitev. Kot je dejal finski minister za zdravje in socialne zadeve Pirkko Mattila, so bili učinki na zaposlovanje zanemarljivi. Finska zdaj proučuje druge možnosti za osvežitev svojega modela socialne varnosti.

Nepresenetljivo pa so »poskusni zajčki« v povprečju poročali o boljšem zadovoljstvu in zdravju kot tisti, ki so bili v kontrolni skupini. Prejemniki temeljnega dohodka so bili v teh dveh letih preprosto bolj srečni. »Prejemniki temeljnega dohodka iz testne skupine so v primerjavi s kontrolno skupino poročali o boljšem počutju na splošno,« je pojasnil vodja raziskovalcev Olli Kangas.