Gre za preliminarno poročilo o neodvisni preiskavi, končno poročilo pa bo predstavila junija.

"Dokazi, ki sem jih zbrala med svojo misijo v Turčiji, kažejo, da je bil gospod Hašodži žrtev brutalnega, vnaprej načrtovanega umora, ki so ga pripravili in izvedli saudijski uradniki," je povedala posebna poročevalka ZN za človekove pravice, ki je bila pretekli teden v Turčiji.

Umor je predstavljal "najhujšo kršitev najbolj temeljne pravice vsakogar, pravice do življenja", je še povedala, kot so zapisali v izjavi na spletni strani visokega komisariata ZN za človekove pravice.

Z umorom so bili kršeni mednarodno pravo in temeljna pravila mednarodnih odnosov, vključno z zahtevami zakonite uporabe diplomatskih misij. "Imuniteta ni bila nikoli namenjena olajšanju izvedbe zločina ali da se avtorje razbremeni njihove kriminalne odgovornosti," je zapisala.

Callamardova je bila pretekli teden s skupino pravnih in forenzičnih strokovnjakov na enotedenskem obisku v Istanbulu, kjer je preiskovala umor Hašodžija na saudijskem konzulatu pred štirimi meseci. Sestala se je z ministroma za pravosodje in zunanje zadeve, vodjo obveščevalcev in turškim državnim tožilcem.

Poleg tega so imeli dostop do nekaterih pomembnih informacij o umoru, vključno z "grozljivimi" posnetki turških obveščevalcev. Ni pa pojasnila, ali so jim omogočili dostop do konzulata, kot je zahtevala.

Poročevalka bo končno poročilo o preiskavi, ki še poteka, predstavila junija na svetu ZN za človekove pravice. Preiskava sicer ne poteka v okviru ZN, saj generalni sekretar ZN Antonio Guterres nima pooblastil, da bi sam ukazal preiskavo umora novinarja, zahteve po kazenski preiskavi pa tudi ni posredovala nobena država.

V ozadju Hašodžijevega umora naj bi bil saudijski prestolonaslednik, princ Mohamed bin Salman, a v Rijadu to odločno zanikajo. Zatrjujejo, da je bila smrt Hašodžija posledica spodletele "črne" operacije, o kateri princ ni vedel nič. Trenutno poteka sojenje proti 11 obtoženim zaradi njihove vloge pri novinarjevem umoru. Za pet obtožencev je savdsko tožilstvo zahtevalo smrtno kazen.

Po trditvah Turčije so iz Saudove Arabije v Istanbul poslali 15-člansko ekipo, katere naloga je bila ubiti Hašodžija. Ugibanja, da za umorom stoji sam prestolonaslednik, v Rijadu odločno zanikajo.