Brexit

VIDEO: Izjava, ki odmeva: "Posebno mesto v peklu za 'brexiterje' brez načrta"

T.L.
6. 2. 2019, 14.15
Posodobljeno: 6. 2. 2019, 17.25
Deli članek:

Tuskova izjava se je takoj znašla tudi na njegovem twitter profilu. Za nameček pa so mikrofoni ujeli še Varadkarjeve besede Tusku po koncu tiskovne konference: "V strašnih težavah boš pri Britancih zaradi teh besed." Tusk mu je prikimal in oba sta se zasmejala.

Reuters
Donald Tusk

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je po pogovorih z irskim premierjem Leom Varadkarjem v Bruslju v izjavi omenil, da se je vedno spraševal, kakšno je "posebno mesto v peklu" za tiste, ki so navijali za brexit, pri čemer pa niso imeli načrta, kako bi vse skupaj varno izpeljali. Dodal je, da bodo vztrajali pri zaščiti Irske, in to ne glede na obliko dogovora, ki ga bodo sklenili z Združenim kraljestvom. 

Se pa tako EU kot tudi Irska pripravljata na "možen polom" v primeru brexita brez dogovora.  

Tuskova izjava se je takoj znašla tudi na njegovem twitter profilu. Za nameček pa so mikrofoni ujeli še Varadkarjeve besede Tusku po koncu tiskovne konference: "V strašnih težavah boš pri Britancih zaradi teh besed." Tusk mu je prikimal in oba sta se zasmejala. 

Reuters
Leo Varadkar in Donald Tusk

Nekdanji vodja britanske evroskeptične stranke Ukip, eden od najglasnejših podpornikov brexita, ki je zdaj neodvisni poslanec Nigel Farage je Tusku v odgovor 'tvitnil': "Po brexitu bomo svobodni neizvoljenih, arogantnih ustrahovalcev kot si ti, in bomo vodili svojo državo. To me bolj spominja na nebesa." 

In kako se je vse skupaj začelo? Tusk je novinarjem dejal, da je le še 50 dni do izstopa Združenega kraljestva iz Evropske unije. "Vem, da si še vedno veliko število ljudi v Združenem kraljestvu, na celini in tudi na Irskem, želi razveljavitve te odločitve. Vedno sem bil z vami, z vsem srcem."  

"Toda dejstva so nedvoumna. Brexitu naklonjeno stališče britanske premierke in vodje opozicije izključuje to možnost." Dodal je, da trenutno ni na vidiku politične sile ali učinkovitega vodje, ki bi bil naklonjen obstanku Združenega kraljestva v EU. "To izjavljam brez zadovoljstva, toda z dejstvi se nima smisla prepirati.

Dodal je, da se je drugih 27 članic EU decembra odločilo, da sporazum o umiku ni odprt za ponovna pogajanja. Upa pa, da bo premierka Mayeva, ki jutri prihaja v Bruselj, podala realističen predlog, kako najti izhod iz slepe ulice, v kateri so se znašli po zadnjih glasovanjih v spodnjem domu.

To sta v skupni izjavi po srečanju poudarila tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in Varadkar, ki sta izpostavila, da je sporazum najboljši in edini možen dogovor.

"Upam, da bomo jutri od britanske premierke slišali realistične predloge, kako se rešiti iz slepe ulice, v kateri se je znašel urejen izstop Združenega kraljestva iz EU po zadnjih glasovanjih v spodnjem domu britanskega parlamenta," pa je povedal predsednik Evropskega sveta.

Glavna prioriteta ostaja vprašanje meje na irskem otoku in ohranitev miru v skladu z velikonočnim mirovnim sporazumom. "EU je predvsem mirovni projekt, ne bomo se igrali z mirom," je dejal in poudaril, da zato EU vztraja pri varovalu za preprečitev trde meje med Severno Irsko in Irsko. "Dajte nam verjetno zagotovilo za mir na Severnem Irskem in Združeno kraljestvo bo lahko EU zapustilo kot zaupanja vreden prijatelj," je še izpostavil.

"Medtem ko pričakujemo, da varovalo ne bo nikoli uporabljeno, smo se danes znova strinjali, da potrebujemo pravno zagotovilo, da ne bo znova trde meje," je že po srečanju s Tuskom povedal irski premier. To sta potrdila tudi z Junckerjem.