Svet

Američani so v vesolju imeli straniščno nesrečo

B.K.
6. 2. 2019, 12.53
Deli članek:

Okoli 10 litrov vode je ušlo iz straniščnega sistema na ameriškem delu Mednarodne vesoljske postaje (ISS), so sporočili iz ameriške vesoljske agencije Nasa.

Profimedia
Stranišče na mednarodni vesoljski postaji.

Nesreča se je zgodila med menjavo dela vesoljskega stranišča, ko je ekipa odvila cev za dovod vode in je ta začela puščati. Po notranjosti postaje se je razlilo okoli 10 litrov vode, ki je zaradi breztežnosti lebdela po vsem prostoru. Astronavti so se nad njo hitro spravili z brisačami in jo nekako uspeli popivnati, medtem pa so morali dovod vode čimprej priklopiti nazaj na kotliček.

Stranišče, ki je stalo kar 19 milijonov ameriških dolarjev, je na ISS prispelo leta 2008, po tem, ko se je prejšnje pokvarilo. Visoka cena pa tudi ne pomeni velikega udobja. Stranišče je namreč sestavljeno iz pločevinaste škatle z luknjo, kamor astronavti in astronavte opravljajo veliko potrebo ter iz plastičnega rumenega stožca, kamor opravljajo majhno potrebo. Dobrih 80 odstotkov urina se po procesu filtriranja, kot pitna voda vrne v vodovodni sistem postaje, ostali del pa se pridruži kakcem, ki jih na vsake toliko časa spustijo na zemljo. Iztrebki izgorijo v atmosferi.

VIDEO: Kozmonavta na ISS namestila anteno, ki bo spremljala živali