Presenečenje

Imate težava s plodnostjo? Študija kaže, da velja poskusiti konopljo!

B.K.
6. 2. 2019, 09.49
Posodobljeno: 6. 2. 2019, 11.01
Deli članek:

Konopljo povezujejo s povečanjem plodnosti pri moških.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Rezultati so presenetili znanstvenike, ki so merili število semenčic pri več kot 600 moških, vključenih v program plodnostnih klinik. V raziskavo so tako bili vključeni moški, ki so poiskali pomoč zaradi težav, ki so jih s partnerkami imeli pri zanositvi.

Znanstveniki iz ameriške univerze Harvard so moške med drugim vprašali ali uživajo marihuano. Mislili so namreč, da bo pozitiven odgovor povezan s slabšo kvaliteto semena. A čez čas so ugotovili, da so se motili, dognanja raziskave povzema tiskovna agencija Bloomberg.

Od 662 moških, ki so jih obravnavali med leti 2000 in 2017, jih je 55 odstotkov priznalo, da so konopljo uživali v preteklosti, skor polovica od teh pa, da jo še vedno redno uživa.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Analiza vzorcev odvzetega semena je pokazala, da imajo moški, ki so kadili konopljo v povprečju koncentracijo 62,7 milijonov semenčic na mililiter semena. Tisti, ki konoplje niso nikoli uživali, so imeli povprečje nižje za kar 17 milijonov semenčic na mililiter semena. Le pet odstotkov kadilcev konoplje je imelo število semenčic pod 15 milijonov na mililiter, kar Svetovna znanstvena organizacija šteje za minimum normalnih nivojev.

Odkritje je znanstvenike močno presenetilo, sploh, ker je korelacija res velika. A opozarjajo, da izsledki ne pomenijo nujno, da sta konoplja in plodnost povezani. Povezava bi lahko bila tudi nekavzalna. Potrebne bodo še dodatne raziskave.