Farizejstvo v katoliški cerkvi

Frančišek razburil s priznanjem: nune kot spolne sužnje, splavi, otroci brez očetov ...

S.R.
6. 2. 2019, 09.44
Posodobljeno: 6. 2. 2019, 09.52
Deli članek:

Papež Frančišek je včeraj znova poskrbel za razburjenje v lastnih vrstah, ko je kot prvi papež postregel s priznanjem glede okrutnega dogajanja za štirimi stenami katoliške cerkve.

Profimedia
Številne nune so bile in so še vedno žrtve spolne zlorabe.

Frančišek je včeraj v Vatikanu, ko se je vrnil s svoje turneje po Bližnjem vzhodu, priznal, da ima katoliška cerkev skozi svojo celotno zgodovino težave z duhovniki in tudi škofi, ki spolno nadlegujejo nune, ter da je bilo v preteklosti storjenega premalo, da bi tovrstne zlorabe preprečili. Še več, je dejal Frančišek, nune so ponekod uporabljali celo kot spolne sužnje. 

»Res je ... to so počeli duhovniki in celo škofi. Menim, da se to še vedno dogaja, saj se nekaj samo zato, ker je razkrito, še ne konča. S tem se ukvarjamo že dlje časa. Nekatere duhovnike smo že suspendirali,« se je po poročanju tiskovne agencije AP odzval na vprašanja glede razvpitega članka, ki je bil prejšnji teden objavljen v vatikanski reviji L'Osservatore Romano. V članku so razkrili številne primere spolnega zlorabljanja nun in nekatere nečednosti, ki so v popolnem protislovju z doktrino katoliške cerkve. Obstajajo denimo primeri, ko so duhovniki nune, ki so z njimi zanosile, prisilili, da opravijo splav. Rodilo se je tudi veliko otrok nun, ki jih duhovniki niso priznali kot svoje. »Bi morali storiti več? Da. Imamo za to voljo? Imamo. A gre za pot, ki smo jo že začeli,« je še dejal Frančišek 

Profimedia
Frančišek je prvi papež, ki je priznal nekatere grozote za cerkvenimi zidovi.

Frančišek je še poudaril, da je nasilje nad ženskami težava v družbi na splošno in da ženske marsikje še vedno veljajo za »drugorazredne državljane.« »Drznem si lahko reči, da človeštvo še ni odraslo,« je dejal in dodal, da je v nekaterih delih sveta nasilje nad ženskami tako hudo, da bi ga lahko obravnavali kot »feminicid« oziroma sistematičen poboj žensk in deklet. 

Frančišek je ob tem pojasnil še, da je boj na tem področju začel že papež Benedikt, ki je katoliško cerkev vodil med letoma 2005 in 2013. Kot pravi Frančišek, je Benedikt takrat razpustil enega od francoskih katoliških redov, saj so morale nune duhovnikom in samemu ustanovitelju reda služiti kot spolne sužnje.