varnost

Angleško kraljico bodo evakuirali, če se brexit zalomi

R.T.
4. 2. 2019, 09.02
Posodobljeno: 4. 2. 2019, 09.07
Deli članek:

Angleška kraljeva družina se pripravlja na lasten 'brexit'.

Profimedia
Angleška kraljica Elizabeta II.

Če Velika Britanija iz Evropske unije izide brez dogovora, bi to lahko privedlo do večjih neredov, ki bi lahko tudi ogrozili življenja kraljeve družina, je prepričana britanska vlada. Zato so v tek spravili načrt v sili za evakuacijo kraljice Elizabete II., ki izhaja še iz časov hladne vojne, poroča časnik The Sunday Times.

Strah, da bi se na otoku v primeru brexita začeli izgredi, v katerih bi lahko bila ogrožena življenja britanske kraljice in njene družine, postajajo vse večji, sploh po tem, ko je britanski parlament pred dnevi premierki Theresi May naložil, da mora na novo izpogajati dogovor z EU glede meje med Severno Irsko in Irsko.

Reuters
Britanska monarhinja.

Podrobnosti načrta niso znane, The Sunday Times pa prav tako piše, da so možnosti za njegovo izvedbo "izjemno malo verjetne". Vseeno gre za še eno skrb več, ki jo imajo Britanci zaradi izstopa iz unije.

Časnik prav tako ni poročal kam bi kraljico, ki zdaj prebiva v Buckinghamski palači, evakuirali. Kamorkoli že, britanska monarhinja naj ne bi zapustila otoka.

Načrti za evakuacijo kraljeve družine sicer izhajajo iz časa hladne vojne, ko je Britaniji grožnjo predstavljala jedrsko oborožena Sovjetska zveza. Po teh načrtih bi kraljeva družina pobegnila z jahto na enega izmed otokov na severu Škotske. Ena verzija načrta je predvidevala tudi, da se člani kraljeve družine razpršijo po različnih lokacijah.