Arktične temperature

Izredne razmere: omrtvičena mesta, dobiti ni mogoče niti piva in hrane

J.P.
30. 1. 2019, 17.02
Posodobljeno: 30. 1. 2019, 17.07
Deli članek:

Mesta ameriškega srednjega zahoda so obstala. Regija je namreč v primežu polarnih temperatur.

Profimedia
Živo srebro je v Chicagu pokazalo -45 stopinj Celzija in -54 v Severni Dakoti.

Arktične vremenske razmere so širom več ameriških zveznih držav terjale vsaj šest življenj. Mraz bo stresel 250 milijonov Američanov, 90 milijonov jih bo izkusilo temperaturo pod lediščem. 20 milijonov ljudi bo v celinskih Združenih državah Amerike bo do konca tedna na lastni koži spoznalo, kaj pomeni -28 stopinj Celzija.

Živo srebro je v Chicagu pokazalo -45 stopinj Celzija in -54 v Severni Dakoti.

Danes bo v regiji od Velikih jezer pa do Nove Anglije še naprej snežilo. V zvezni državi Wisconsin ga bo zapadlo tudi do 60 centimetrov, v Illinoisu 15. Izredne razmere so razglasili v zveznih državah srednjega zahoda Wisconsin, Michigan in Illinois ter južnjaških Alabami in Mississippi.

Profimedia
Ameriški vremenoslovci opozarjajo, da je povsem mogoče, da smo priča zgodovinskim razmeram.

Vse podrejeno razmeram

Ameriški vremenoslovci opozarjajo, da je povsem mogoče, da smo priča zgodovinskim razmeram. Kako pa te vplivajo na vsakdanje življenje? Na stotine šol je zaprtih, danes je bilo odpovedanih vsaj 1300 letov. Prizanešeno je bilo tudi pismonošam. Obstala je tudi dostava piva, saj se pivovarne bojijo, da bi pijača zmrznila med prevozom, oblasti pa svarijo, da je mogoče ozebline dobiti že po desetih minutah na prostem. Računati ni mogoče niti na dostavo hrane.

Kot smo že poročali, so v tem mrazu tarče napadov ljudje, ki nosijo kakovostne bunde znamke Canade Goose, ki stanejo okoli 1000 evrov. Izdana so bila tudi opozorila, ki merijo na lastnike živali. Teh v tovrstnih razmerah nikakor ni priporočljivo puščati na prostem.

Razmere so posledice mrzlega zraka, ki običajno kroži v stratosferi na severnim tečajem. Vremenoslovci dejstvo, da se je znašel nad Združenimi državami Amerike, pripisujejo segrevanju zraka nad severnim polom, ki ga je prejšnji mesec povzročil »izbruh« toplega zraka iz Maroka.