Obveščevalci

Vodilni ameriški vohuni se ne bojijo Irana, so pa skeptični o Severni Koreji

B.K./STA
30. 1. 2019, 08.51
Posodobljeno: 30. 1. 2019, 08.54
Deli članek:

Severna Koreja se ne bo razorožila, Islamska država še vedno predstavlja nevarnost, Rusija se vtika v politični proces v ZDA, Iran ne razvija jedrskega orožja.

Profimedia
Direktorica obveščevalne agencije Cia Gina Haspel (na sredini, direktor zvezne policije FBI Christopher Wray (levo) in direktor za obveščevalne dejavnosti Dan Coats (desno).

Ameriške varnostno-obveščevalne agencije imajo povsem drugo mnenje glede tega, kaj so danes glavne grožnje svetu in ZDA kot njihov vrhovni poveljnik, predsednik ZDA Donald Trump. Šefi agencij so o tem v torek poročali na senatnem odboru za obveščevalne dejavnosti.

Na odboru so nastopili nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti Dan Coats, direktorica obveščevalne agencije Cia Gina Haspel in direktor zvezne policije FBI Christopher Wray.

Obveščevalna ocena med grožnje ameriški nacionalni varnosti ne uvršča nezakonitega priseljevanja čez južno mejo, s čimer Trump vneto straši državljane. Poročilo le mimogrede omeni, da se bo nezakonito priseljevanje v ZDA nadaljevalo, migranti pa da se bodo zaradi lastne varnosti skušali organizirati v karavane.

Trump je maja lani odmevno odstopil od iranskega jedrskega sporazuma z mnenjem, da je zadeva katastrofalna polomija, ki Iranu odpira pot do jedrskega orožja. Obveščevalna ocena pa pravi, da Iran sodeluje z drugimi podpisniki sporazuma, ki za zdaj deluje in bo tudi letos, kar po njihovem mnenju pomeni, da je grožnja Irana z jedrskim orožjem manjša.

Trump je lani po svojem vrhu z voditeljem Severne Koreje Kim Džong Unom v Singapurju izjavil, da jedrska grožnja Severne Koreje več ne obstaja. Dan Coats pa je v senatu zdaj razložil, da obveščevalni podatki potrjujejo, da se Kim ne bo jedrsko razorožil, niti ne bo odstranil zmogljivosti za proizvodnjo novega jedrskega orožja. "Voditelji režima vidijo v tem orožju ključno sredstvo za lastno preživetje in se mu ne bodo odpovedali," je dejal Coats.

Coats je sicer priznal dejstvo, da Kim v letu dni ni preizkusil nobene jedrske bombe in izstrelil nobene rakete, sposobne za prenos tega orožja. Vendar pa je dejal, da obveščevalne agencije beležijo dejavnosti Severne Koreje, ki niso v skladu z razorožitvijo.

Trump namerava umakniti vojake iz Sirije, ker meni, da so tam uspeli poraziti teroristično skupino Islamska država (IS). Njegovi obveščevalci mu pravijo, da IS ostaja teroristična in vstajniška grožnja tako v Iraku kot Siriji. Pravijo mu tudi, da bo sirski predsednik Bašar al Asad po ameriškem umiku skupaj z Rusijo in Iranom utrdil nadzor nad Sirijo.

Globalni vpliv Rusije in Kitajske, ki sta po mnenju ameriških obveščevalcev danes trdneje povezani kot kdajkoli od 50. let prejšnjega stoletja, raste. Obenem pa se vpliv ZDA zmanjšuje. "Zavezniki iščejo večjo neodvisnost od ZDA kot odgovor na njihovo dojemanje sprememb ameriške politike glede varnosti in trgovine," pravi poročilo. Trump sicer že dve leti močno napada zaveznike in sproža trgovinske vojne.