Nova afera

Facebook mlajšim uporabnikom plačuje za zbiranje podatkov

B.K.
30. 1. 2019, 08.37
Posodobljeno: 30. 1. 2019, 08.41
Deli članek:

Facebook uporabnikom skrivoma plačuje za zbiranje njihovih podatkov o uporabi pametnega telefona.

Reuters
Facebook

Facebook je že od leta 2016 najstnikom in odraslim v starosti med 15 in 35 let plačeval do 20 ameriških dolarjev mesečno za to, da so si na telefon namestili aplikacijo, ki je zbirala podatke o njihovi uporabi pametnega telefona. Facebook je ves čas zakrival svojo neposredno vpletenost v to početje, poroča tehnološki portal Tech Crunch.

Uporabniki ob namestitvi aplikacije tej dovolijo vpogled v praktično vse podatke, ki jih telefon beleži: zasebna sporočila, fotografije, elektronska sporočila, zgodovino iskanja, zgodovino brskanja in GPS lokacijo.

Facebook se je na informacije že odzval. Potrdili so, da res zbirajo informacije o uporabi telefonov, a da lahko uporabniki kadarkoli tovrstno sodelovanje prekinejo. "Ne delimo teh informacij z drugimi, ljudje pa lahko kadarkoli prenehajo sodelovati," so pri Facebooku dejali za ameriško televizijo CNBC.

Razkritje bi lahko povzročilo konflikt med Facebookom in Applom, saj slednji v svoji trgovini z aplikacijami ne dovoli programske opreme, ki načrtno zbira podatke o uporabnikih. Iz tega razloga so lani iz trgovine izločili Facebookovo varnostno aplikacijo Onavo, ki je zbirala podatke o drugih aplikacijah, nameščenih na telefonu.