Podrobnosti

Kako je zloglasni "El Chapo" dvakrat pobegnil iz zapora

B.K.
28. 1. 2019, 08.57
Posodobljeno: 28. 1. 2019, 09.12
Deli članek:

Sojenje zloglasnemu vodji mehiškega narkokartela je osvetlilo podrobnosti o njegovih dveh pobegih iz mehiških zaporov.

Profimedia
Mehiške varnostne sile priskujejo tunel, po katerem je Guzman leta 2015 pobegnil na prostost.

Prejšnji teden je na sojenju vodji mehiškega narkokartela Sinaloa pričal Damaso Lopez Nuñez, sin mehiškega politika z vrst Institucionalne revolucionarne stranke, ki je državi vladala večino 20. stoletja.

Nuñez je kot namestnik direktorja za varnost delal v zaporu Puente Grande. Odpoved je dal odpoved leta 2000, ko je vlada sprožila preiskave o korupciji v zaporu.

V sredo je Nuñez na sojenju dejal, da je Joaquina "El Chapa" Guzmana spoznal leta 1999 v zaporu, ko je zapustil delovno mesto pa ga je mafijski šef kontaktiral, da bi mu nekdanji uslužbenec zapora pomagal pri ohranjanju privilegijev, ki jih je v kehi dobil z dolgotrajnim podkupovanjem.

Preiskovalci so dolgo časa sumili, da je El Chapu iz zapora pomagal pobegniti prav Nuñez, a je ta navedbe zanikal. Mafijskega šefa naj bi po njegovih besedah iz zapora spravil nek drug uslužbenec, poimenovan z nadimkom Chito, ki je v zaporu delal na oddelku za perilo. Chito naj bi Guzmana spravil v voziček z umazanim perilom, ga odpeljal na parkirišče, spravil v prtljažnik svojega avtomobila in kasneje odpeljal na prostost.

STA
"El Chapo" je zloglasni šef mamilarskega kartela Sinaloa.

"Povedal mi je [Guzman], da je za njegov pobeg odgovoren le Chito, ki je bil zaposlen v oddelku za perilo. Odpeljal ga je v vozičku za perilo, s katerim je pobiral umazano perilo, ga odpeljal na parkirišča ... spravil ga je v prtljažnik svojega avtomobila," je na sojenju povedal Nuñez, ki se je s šefom o njegovem pobegu pogovarjal mesece kasneje. "Dejal mi je, da je bil načrt za njegov pobeg spontan. Pobegnil je zato, ker so ga njegovi prijatelji v federalni vladi obvestili, da ga vlada namerava izročiti [Združenim državam Amerike]."

Po tem je Guzman Nuñezu ponudil službo, ki jo je ta sprejel. V kartelu je nato delal 15 let in pomagal tudi pri Guzmanovem drugem pobegu iz zapora, leta 2015.

Takrat so njegovi sodelavci kupili parcelo v bližini zapora in izkopali več kot kilometer dolg predor do El Chapove celice. Delo je trajalo več mesecev, izkopavanje pa je bilo tako glasno, da ga je slišal ne le mafijski šef ampak tudi ostali zaporniki, ki so se večkrat pritožili zaradi hrupa.

Za komunikacijo med El Chapom in njegovimi kolegi na drugi strani zidu je takrat skrbela Guzmanova žena Emma Coronel Aispuro, ki mu je med obiski prinašala sporočila.

Profimedia
El Chapova žena Emma Coronel Aispuro.

Da bi lahko mafijskega šefa natančno locirali, so do njega pretihotapili uro z geolokacijskim senzorjem, preko katere so določili njegovo natančno lokacijo in tako tunel priključili njegovi celici.

Po pobegu skozi tunel so Guzmana prepeljali v bližnje skladišče, od tam pa so ga z zasebnim letalom spravili do njegovega doma v mestu La Tuna. "Nič nisem vedel o tem. Niti za eno lopato zemlje, ki so jo izkopali. To so počeli njegovi sinovi," je zatrdil Nuñez.

Guzman, ki je po prvem pobegu na prostosti ostal kar 13 let, drugič ni imel takšne sreče. Mehiške oblasti so ga namreč prijele le nekaj mesecev po drugem pobegu, leto za tem pa so ga predale ameriškim oblastem.

Profimedia
Izhod iz tunela.

Po El Chapovem neslavnem koncu so se znotraj kartela začela ustvarjati trenja med Nuñezom in njegovimi sinovi ter El Chapovimi sinovi, ki so zvestobo prisegli drugemu voditelju kartela, Ismaelu "El Mayu" Zambadi.

Zmaga je šla slednjim, 52-letnega Nuñeza pa so mehiške oblasti prijele maja 2017. Dva meseca kasneje se je ameriškim oblastem predal tudi njegov sin.