Ni dobrodošel

Pelosijeva je Trumpa "pustila pred vrati"

T.L./STA
24. 1. 2019, 08.07
Posodobljeno: 24. 1. 2019, 08.25
Deli članek:

Pelosijeva je Trumpu pred tem svetovala, naj govor preloži ali ga poda v pisni obliki, ker ni mogoče zagotoviti ustrezne varnosti.

Profimedia
Donald Trump

Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je predsedniku ZDA Donaldu Trumpu uradno preklicala povabilo za njegov govor o položaju v državi pred obema domovoma kongresa. Trump je sprva napovedal, da bo našel drugo možnost za svoj govor, nato pa je na Twitterju sporočil, da bo imel govor šele, ko bo "zaprtje vlade končano".

Kot je Trump zapisal na Twitterju, ga je Pelosijeva najprej povabila, naj ima govor, s čimer se je strinjal. "Nato pa si je premislila zaradi zaprtja (vlade) in predlagala kasnejši datum. To je njena pravica. Govor bom imel, ko bo zaprtje končano."

Predsedniki ZDA morajo po ustavi kongresu občasno poročati o položaju v državi, način poročanja pa ni opredeljen. Zadnja desetletja je to televizijski spektakel, ki predsednikom vsaj kratkoročno poveča podporo javnosti.

Pelosijeva je Trumpu pred tem svetovala, naj govor preloži ali ga poda v pisni obliki, ker ni mogoče zagotoviti ustrezne varnosti.

Izsiljevanje demokratov na plečih dela vladnih uslužbencev

Trump je 22. decembra delu lastne vlade prekinil proračunsko financiranje, ker mu demokrati ne dajo 5,7 milijarde dolarjev za zid na meji z Mehiko. Zaprtje vlade še kar traja in potezi Pelosijeve glede govora je sledila Trumpova poteza - odvzel ji je vojaško letalo za obisk vojakov v Afganistanu.

Trump je nameraval govor vseeno imeti, ker Pelosijeva sprva ni tudi uradno preklicala povabila. Zdaj je to storila in mu to tudi jasno povedala. Trump je sprva dejal, da bo imel govor, vendar še ne ve, kje. Nato pa je sporočil, da ne išče alternativnega dogodka, saj "nihče ne more tekmovati z zgodovino, tradicijo in pomenom kongresa". Republikanci so ogorčeni nad Pelosijevo, ameriška javnost pa krivdo za spor večinoma vali na predsednika in njegovo stranko.

Zdaj je tudi uradno, da so politični odnosi med strankama na ravni, ki ji v ZDA niso bili priča vse od državljanske vojne v 19. stoletju. Trump je na odvzem povabila reagiral v svojem slogu in dejal, da se Pelosijeva boji, da bi Američani slišali resnico, kar je po njegovem sramota.

Pelosijeva je sicer sporočila, da je Trumpov govor dobrodošel takoj, ko bo obnovil financiranje lastne vlade in ne bo več imel za talce 800.000 javnih uslužbencev.

Krivdo za zaprtje vlade pripisujejo Trumpu

V sredo je bila objavljena še ena v vrsti anket, ki večji del odgovornosti za zaplete pripisujejo Trumpu. Anketa medija Politico ugotavlja, da Trumpovega dela ne podpira 57 odstotkov Američanov, 40 odstotkov pa ga podpira. Krivdo za zaprtje vlade Trumpu in republikancem pripisuje 54 odstotkov Američanov, demokratom pa 35 odstotkov.

Anketa tiskovne agencije AP je še bolj neusmiljena. Po njej predsednikovo delo odobrava 34 odstotkov Američanov, 60 odstotkov jih meni, da predsednik nosi velik del odgovornosti za zaprtje vlade, 31 odstotkov jih krivi demokrate in 36 odstotkov republikance.

Kakih 49 odstotkov Američanov je proti zidu na meji z Mehiko, podpira pa ga 36 odstotkov. Republikanci so trdno za Trumpa, demokrati trdno proti, problem za predsednika pa je, da izgublja neodvisne volivce.