Svet

Spor med Nemčijo in Italijo ogrozil opeacijo proti tihotapcem v Sredozemlju

STA
23. 1. 2019, 21.40
Posodobljeno: 23. 1. 2019, 21.42
Deli članek:

Nemčija je napovedala, da februarja ne bo nadomestila svoje ladje, ki sodeluje v pomorski operaciji EU Sophia proti tihotapcem migrantov v Sredozemlju.

Arhiv Svet24
V operaciji Sophia je z ladjo Triglav sodelovala tudi Slovenija.

Usoda te operacije, ki se ji po decembrskem trimesečnem podaljšanju mandat konča konec marca, je v rokah držav članic, še posebej Italije, ki ji poveljuje, so danes zatrdili v Bruslju.

Nemčija je v torek sporočila, da februarja ne bo nadomestila svoje ladje Augsburg, ki sodeluje v operaciji pred libijsko obalo. Za to se je odločila zaradi zaostritve italijanske priseljenske politike, v okviru katere Italija noče več sprejemati migrantov v svoja pristanišča.

Nemško fregato Augsburg bi morala zamenjati oskrbovalna ladja Berlin, a jo bodo zdaj poslali na vojaške vaje v Severno morje, je v Berlinu dejala nemška obrambna ministrica Ursula von der Leyen.

Italijo je obtožila, da je v zadnjih devetih mesecih italijansko poveljstvo nemško fregato pošiljajo na najbolj odročna območja Sredozemskega morja. Ker tam ni poti, ki bi jih uporabljali tihotapci migrantov in beguncev, ta ladja v zadnjih mesecih ni več opravljala smiselne naloge. Deset nemških vojakov bo sicer ostalo na sedežu misije, še nekaj pa jih bo še naprej delovalo na poveljniški ladji.

Nemško odločitev je odločno kritiziral italijanski notranji minister Matteo Salvini. Poudaril je, da je mandat operacije Sophia, da se vsi migranti izkrcajo v Italiji in da je zaradi nje v Italijo prišlo okoli 50.000 migrantov.

Vztrajal je, da je treba spremeniti to pravilo operacije, po katerem migrante, ki jih v operaciji rešijo v Sredozemlju, izkrcajo v italijanskih pristaniščih. "Ta pravila je treba spremeniti ali pa zaključiti operacijo," je dejal.

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopoulos se je danes v Bruslju zavzel za nadaljevanje operacije, ki je po njegovem zgodba o uspehu, saj je razbila veliko tihotapskih mrež. Njena usoda še ni odločena in je v rokah držav članic, zlasti Italije, ki ji poveljuje, je zatrdil.

EU bo operacijo nadaljevala ob sodelovanju Nemčije, je dejal komisar in pojasnil, da je bil umik nemške ladje načrtovan za februar. Na Nemčiji je, da se odloči, ali bo ladjo nadomestila z drugo, vendar ne gre za vprašanje prekinitve sodelovanja v operaciji.

Odločitev o nadaljnji usodi operacije Sophia bodo morale sprejeti države članice. Kot je dejala nemška obrambna ministrica, bodo težavo zdaj morali razrešiti notranji ministri članic EU: "Za nas je pomembno, da se v Bruslju politično razjasni, kaj je naloga te misije."

Operaciji Sophia, ki je bila vzpostavljena leta 2015, se mandat izteče konec marca. Deluje v mednarodnem morju, ne pa tudi v libijskih vodah, kar je bilo sicer dolgoročno predvideno ob njeni vzpostavitvi. Za ta korak potrebuje EU povabilo libijskih oblasti oziroma resolucijo ZN. V okviru operacije so rešili okoli 50.000 migrantov in beguncev.

Poleg temeljne naloge uničenja poslovnega modela tihotapcev migrantov in trgovcev z ljudmi v južnem osrednjem Sredozemlju ima še dve podporni nalogi: usposabljanje libijske obalne straže in mornarice ter pomoč pri uresničevanju embarga ZN na orožje na odprtem morju pred libijsko obalo. V operaciji je z ladjo Triglav sodelovala tudi Slovenija.