Evropske volitve

Na Hrvaškem bodo lahko za evropsko poslanko volili Slovenko

B.K./STA
23. 1. 2019, 20.32
Posodobljeno: 23. 1. 2019, 20.36
Deli članek:

Največja hrvaška opozicijska stranka SDP je objavila imena šestih kandidatk in šestih kandidatov, ki bodo na volilnem seznamu stranke na majskih volitvah v Evropski parlament.

Reuters
Volitve v evropski parlament bodo 26. maja.

Med njimi je tudi dolgoletna članica SDP in predstavnica slovenske manjšine v skupščini Varaždinske županije Barbara Antolić Vupora.

Predsedstvo SDP je na svoji torkovi seji določilo 12 kandidatov za volilno tekmo za Evropski parlament, vrstni red pa bo določil glavni odbor stranke, je Antolić Vuporjeva potrdila danes za STA. Kot predsednica podružnice SDP v Varaždinski županiji ne pričakuje, da bo visoko uvrščena na volilnem seznamu stranke.

Pojasnila je, da se bo med kandidaturo na volitvah za Evropski parlament skušala predstaviti čim večjemu številu hrvaških volivcev, da bi potem lahko kandidirala za poslanko v hrvaškem saboru na naslednjih hrvaških parlamentarnih volitvah, ki bodo predvidoma konec leta 2020.

Če bo vstopila v sabor, bo kot predstavnica slovenske manjšine imela največjo možnost za dejansko spreminjanje položaja slovenske manjšine na Hrvaškem, kar skozi dejavnosti civilne družbe zaenkrat ni bilo mogoče, je poudarila.

"V svoji kampanji ne bom izpostavljala samo problemov slovenske manjšine, temveč vseh malih ogroženih manjšin, ki se borimo za obstoj, ker imamo drugačne probleme kot večje manjšine, kot sta srbska ali romska manjšina na Hrvaškem," je napovedala Antolić Vuporjeva, ki je ena bolj dejavnih in izpostavljenih pripadnic slovenske manjšine na Hrvaškem.

Na volilnem seznamu SDP sta med drugimi sedanja evropska poslanca Biljana Borzan in Tonino Picula, kot tudi saborski poslanci socialdemokratov Romana Jerković, Joško Klisović, Gordan Maras, Predrag Matić in Ranko Ostojić. Matić in Ostojić sta bila ministra za veterane in notranje zadeve v vladi premierja Zorana Milanovića, ko je bil Klisović namestnik nekdanje hrvaške zunanje ministrice Vesne Pusić.

Priljubljenost SDP na Hrvaškem sicer hitro peša, potem ko je vodenje stranke od Milanovića leta 2016 prevzel Davor Bernardić. Redna hrvaška mesečna raziskava javnega mnenja iz konca lanskega decembra je pokazala, da je SDP na tretjem mestu, z dvakrat manjšo podporo kot HDZ. Pred SDP je bila decembra za manj kot odstotno točko tudi opozicijska stranka Živi zid.