Indonezijsko letalo

Nov zaplet: ne bodo še razkrili, kaj je posnela druga črna skrinjica

J.P.
22. 1. 2019, 14.03
Posodobljeno: 22. 1. 2019, 14.03
Deli članek:

Počakali bodo na objavo končnega poročila o strmoglavljenju.

Profimedia
Deli strmoglavljenega letala

Indonezijska mornarica je drugo črno skrinjico nesrečnega letala indonezijske letalske družbe Lion Air izsledila 14. januarja. Zapisovalnik zvoka v pilotski kabini je bil skrit pod blatom približno 30 metrov pod morsko gladino.

Mornarica je iskalno akcijo pričela 8. januarja, preiskovali so območje, kjer so novembra lani odkrili prvo črno skrinjico s tehničnimi podatki o letu. Oddajnik signala na zapisovalniku zvoka v pilotski kabini je aktiven 90 dni, kar pomeni, da je imela mornarica na voljo še dva tedna, da ga najde.

Treba bo še počakati

Pristojni so zdaj oznanili, da bodo vsebino črne skrinjice razkrili šele avgusta ali septembra. Kot so pojasnili, morajo prefiltrirati posnetke, nato pa počakati na objavo končnega poročila o strmoglavljenju. Skupina svojcev žrtev je Nacionalni odbor za varnost v letalskem prometu (KNKT) že pozvala, naj razkrije, kaj je posnel zapisovalnik zvoka, in da naj "deluje neodvisno".

Profimedia
Preživelih ni bilo.

Umrli vsi na krovu

Leto je 29. oktobra lani v morje strmoglavilo le 11 minut po vzletu z letališča v indonezijskem glavnem mestu Džakarta. Umrlo je vseh 189 ljudi na krovu letala. Zaenkrat so jih uradno identificirali 125. Letalo Boeing 737 je imelo glede na preliminarno poročilo že dan pred nesrečo na letu iz Balija v Džakarto tehnične težave in ni bilo ustrezno za letenje, a so se pri letalski družbi odločili, da ne bo ostalo na tleh.

Pilot naj bi se že od začetka vzleta boril proti strmoglavljenju. Več kot dvajsetkrat naj bi poskušal letalo dvigniti, a zaman. Letalo je nato z visoko hitrostjo treščilo v morje.