Mount Everest

Pločevinke, šotori in trupla - Kitajska bo počistila vrh sveta

B.K.
21. 1. 2019, 14.18
Posodobljeno: 21. 1. 2019, 15.55
Deli članek:

Očistili bodo Mount Everest in omejili letno število turistov.

Wikimedia commons
Mount Everest

13. maja 1979 sta na 8848 metrov visoki Mount Everest, najvišji vrh na svetu, kot prva Slovenca prilezla Nejc Zaplotnik in Andrej Štremfelj. Od sedemdesetih let do danes se je način vzpona na čelo neba, kot vrh imenujejo v Nepalu, močno spremenil. Nič več ni Everest točka le za drzne alpiniste, nanj zdaj leze ves svetovni živelj.

Samo lani je tako severno steno Everesta obiskalo 60.000 ljudi. Tudi vrh se sedaj osvaja na redni bazi - v letu 2017 je tja namreč prilezlo kar 648 ljudi, od tega 202 iz severne, kitajske strani.

Kitajske oblasti so se zato odločile, da je masovnega turizma po vršacih Himalaje dovolj, poroča britanski časnik The Guardian. V okviru prizadevanj za očiščenje gorskega sveta so v Pekingu sklenili, da bodo število alpinistov, ki se bodo poskusili v vzponu na vrh Everesta, omejili na največ 300, prav tako bodo alpinistično sezono skrajšali na obdobje pomladi.

Gora Everest leži deloma v Nepalu, kjer ji pravijo Sagarmatha (čelo neba) in deloma na Kitajskem, kjer ji pravijo Čomolungma oziroma mati vesolja. Čeprav alpinisti vzpon večkrat opravijo z južne, nepalske strani pa je problem onesnaženja gore izpostavila predvsem Kitajska.

Kitajci so že pred časom na severni steni postavili čistilne postaje, namenjene recikliranju oziroma uničenju smeti, ki jih ljudje iz različnih razlogov tam pustijo. Gre predvsem za pločevinke, plastične vrečke, plinske gorilnike, šotore ter kisikove jeklenke. Na nepalski strani smeti pobirajo kar organizatorji ekspedicij, ki jih nato pustijo na dogovorjenih točkah, kjer jih poberejo helikopterske enote.

Kitajske enote na Everestu sicer ne bodo le pobirale smeti. V "čistilni akciji" nameravajo namreč iz nadmorske višine nad 8.000 metrov pobrati vsa trupla nesrečnih alpinistov, ki so omagali v smrtonosnem gorskem mrazu. Koliko je takšnih trupel ne ve nihče, poznavalci pa so prepričani, da jih je gotovo več kot 200. Samo v letu 2017 je v snegu pod vrhom izdihnilo šest ljudi. Pod vrhom Everesta je svoj zadnji počitek našel tudi naš rojak. Maja 2005 je, zaradi domnevne napake na ventilu kisikove jeklenke, ob spustu tam izdihnil 45-letni Marko Lihteneker.