odpadne vode

Londončani uživajo kokain vsakodnevno, kratko potegnile jegulje

B.K.
21. 1. 2019, 09.58
Posodobljeno: 21. 1. 2019, 10.08
Deli članek:

Jegulje v Temzi so hiperaktivne, zaradi nenehne prisotnosti kokaina v vodi.

Profimedia
Jegulja

Nova raziskava znanstvene ekipe z angleške univerze King's College je pokazala, da konsistentna, vsakodnevna uporaba kokaina škodi življu v najdaljši angleški reki - Temzi, poroča britanski časnik Evening Standard.

Londončani z uporabo te stimulativne droge res pretiravajo, so prepričani raziskovalci. "Koncentracije kokaina in benzoilekgonina ostajajo v odpadnih vodah visoke skozi cel teden, z le majhnim povišanjem ob koncih tedna. To ni konsistentno z ostalimi mesti," so zapisali v raziskavi. "London je znan kot eden izmed največjih uporabnikov kokaina, ti podatki pa kažejo na vsakodnevno rabo."

Iz podatkov opazovalne postaje ob britanskem Parlamentu je razvidno, da v reko nenehno uhajajo manjše količine kokaina. Tega ne preprečijo številne čistilne naprave odpadnih voda, te pa na koncu iztečejo v Temzo.

Profimedia
Uporabnica kokaina. Fotografija je simbolična.

V Temzi živi veliko število jegulj. Te postanejo hiperaktivne, če plavajo v vodi, ki vsebuje kokain, kaže lanskoletna raziskava Univerze v Neaplu. Britanski raziskovalci zdaj opozarjajo, da vsakodnevna uporaba kokaina škodi ne le ljudem, ampak tudi nekaterim živalim v Londonu.

Vsebnost kokaina v odpadnih vodah sicer ni specifika Londona. Lanskoletna raziskava odpadnih vod v evropskih metropolah je namreč pokazala, da se s to težavo srečuje več mest, med drugimi tudi Ljubljana.