Od dečka jih ločijo metri

VIDEO: Mali Julen je še vedno v vodnjaku, novice niso dobre

S.R.
21. 1. 2019, 09.52
Posodobljeno: 21. 1. 2019, 13.03
Deli članek:

Reševanje malega Julena se je zaradi izjemno trdne kamnine, na katero so naleteli rudarji, znova upočasnilo. Kot kaže, se do njega danes še ne bodo prebili.

Reuters
Reševanje dečka Julena.

Iz Totalana pri Malagi danes prihajajo nove slabe novice, povezane z reševanjem dveletnega Julena, ki je prejšnjo nedeljo padel v dobrih 100 metrov globok vodnjak. Potem ko so ekipe na terenu – v reševanju sodeluje več kot 100 strokovnjakov – pred dnevi opustile prizadevanja za izkop horizontalnega predora, saj so se srečevale z nenehnimi udori zemlje in plazovi, je edino upanje predstavljal navpičen rov, ki ga kopljejo vzporedno z vodnjakom, v katerem zdaj že en teden domnevno leži mali Julen. 

Profimedia
Reševanje dečka Julena.

Potem ko so se s stroji včeraj prebili do globine približno 52 metrov, so vrtanje nadaljevali skozi celotno noč. V zadnjih 36 urah naj bi premaknili kar 35.000 kubičnih metrov zemlje, nato so morali vrtanje zaradi vzdrževalnih del na strojih začasno ustaviti. Ob 11. uri dopoldne so z vrtanjem nadaljevali. Prva napoved, da bodo na približno 50 metrih globine v vrtino poslali posebno ekipo rudarjev, ki bodo delo nadaljevali ročno, se je tako izkazala za napačno. Zdaj je njihov cilj 60 metrov globine, ki pa jim ga tekom noči še ni uspelo doseči. Ko se bodo do te globine prebili, bodo po poročanju časnika El Pais potrebovali še približno devet ur, da dno zavarujejo in ga pripravijo za ekipo rudarjev, ki bo nato vrtala horizontalno (začetek navpične vrtine, ki jo izkopavajo, se nahaja na nižjem nivoju, kot vrh vodnjaka, v katerega je padel Julen). Da ga bodo dosegli, bodo morali izkopati približno štiri metre dolg predor, za kar pa bi glede na pretekle izkušnje lahko potrebovali tudi do 24 ur. Po zadnjih izračunih se tako do Julena ne bodo prebili vse do torka, veliko pa bo odvisno od trdote kamnin, s katerimi se bodo spopadli rudarji. še vedno tako obstaja tudi možnost, da ga dosežejo že danes.

Jih spodaj čaka truplo ubogega Julena? Zaradi nizkih temperatur ni nemogoče, da bi bil Julen še vedno živ, in dokler ta možnost obstaja, se ne bodo vdali niti reševalci niti dečkovi starši. A črn scenarij je zagotovo verjetnejši.

Profimedia
Reševanje dečka Julena.