Zahtevno reševanje

Še nekaj metrov do malega Julena, a gre zelo počasi

G.G.
20. 1. 2019, 13.32
Posodobljeno: 20. 1. 2019, 20.04
Deli članek:

Reševalci se približujejo točki, kjer naj bi se nahajal dveletni Julen, ki je pred enim tednom padel v ozek vodnjak.

Reuters
Še je upanje za Julena.

V nedeljo ob 13.57 so v klicnem centru v Malagi dvignili slušalko in slišali besede: "Otrok je padel skozi majhno luknjo. Potrebujemo pomoč. Mati joče."

Minil je cel teden, le največji optimisti še verjamejo, da je dveletni Julen Rosello še živ. Med igro je padel v 100 metrov globok in le 25 centimetrov širok vodnjak v španskem Totalanu.

Profimedia
Ko je bila družina še skupaj. 3-letni Oliver je tragično umrl pred dvema letoma, Julena (spredaj) te dni rešujejo iz vodnjaka.

Intenzivno reševanje poteka. Ekipe na terenu počasi napredujejo z izkopavanjem vzporednega navpičnega predora. Zakaj počasi? Teren je zahteven, v noči na nedeljo pa so naleteli še na plast kvarcita - zelo trde kamnine. Toda, kot je za časnik Sur povedal eden od članov ekipe inženirjev, predor bo dovolj trden in bo vzdržal. Do nedelje zjutraj so skopali rov 35 metrov v globino. Ko bodo skopali rov do približno 50 metrov, se bo v temo spustila posebna skupina usposobljenih rudarjev, ki bodo delikatno izkopavanje nadaljevali ročno.

Reuters
Vzporedno s kopanjem navpičnega predora so nameravli izkopati horizontalni predor, a so ta načrt zaradi zahtevnega terena opustili..

Še obstaja upanje za Julena? Majhno, toda obstaja. Celo strokovnjaki menijo, da ne bi bilo povsem nemogoče, da je še živ. K temu lahko pripomorejo relativno nizke temperature (od 5 do 15 stopinj), ki upočasnijo delovanje človeškega metabolizma.